Ministerie van Financiën

Persbericht

PERS-2004-003

Den Haag, 8 januari 2004

Opbrengst project identiteitsfraude zit al op 70 miljoen euro

Staatssecretaris Wijn van Financiën is zeer tevreden over de voorlopige resultaten van het project identiteitsfraude. "Dit project maakt duidelijk dat het bestrijden van identiteitsfraude grote prioriteit heeft bij de Belastingdienst. Overtreders van fiscale wetgeving krijgen te maken met naheffingsaanslagen. Het maakt duidelijk dat het beter is om wetgeving na te leven."

Het landelijke project identiteitsfraude, waarmee de Belastingdienst vorig jaar is gestart, heeft inmiddels geleid tot extra belastingopbrengsten. Op dit moment worden er in totaal 378 werkgevers en uitzendbureau's onderzocht, wat geleid heeft tot een voorlopige correctie (naheffingsaanslagen) van circa 70 miljoen euro. Verder gaat de FIOD-ECD door dit project 15 strafrechtelijke onderzoeken uitvoeren. Het doel van de onderzoeken is het vaststellen of de betreffende inhoudingsplichtige voldoet aan de verplichtingen zoals deze zijn vastgelegd in de Wet op de Loonbelasting en/of de Wet op de Identificatieplicht. Daarnaast heeft het project geleid tot bewustwording bij bedrijven van de risico's die ze lopen indien ze de wettelijk verplichtingen niet volledig naleven.

Verreweg de meeste bedrijven die in het onderzoek betrokken zijn voldoen niet of niet volledig aan hun wettelijke ­fiscale- verplichtingen. Hiernaast komt de Belastingdienst in dit onderzoek ook veel valse en/of vervalste identiteitsbewijzen tegen en worden veelvuldig niet geldige identiteitsbewijzen aangetroffen. Tijdens de onderzoeken blijkt dat werkgevers de identiteit van de werknemer niet vaststellen aan de hand van een geldig en origineel identiteitsbewijs, maar vaak genoegen nemen met de aanlevering van een kopie. Ook wordt regelmatig nagelaten een kopie van de achterkant van het identiteitsbewijs (waarop persoonlijkheidskenmerken staan vermeld) te maken en te bewaren in de loonadministratie. Veelvuldig wordt geconstateerd dat personeelsdossiers ontbreken of niet volledig zijn wat betreft de aanwezigheid van identiteitsbewijzen en loonbelastingverklaringen. Door deze slechte personeelsadministratie wordt het werken met valse of vervalste identiteitsbewijzen mogelijk gemaakt.

Met de aanpak van identiteitsfraude wordt gedoeld op het voorkomen van misbruik of fraude met betrekking tot identiteit van personen en identiteitsgegevens. In april 2002 is de "Nota Bestrijding Fraude en Financieel-economische criminaliteit 2002-2006" (de fraudenota) aan de Tweede Kamer der Staten-Generaal aangeboden. Bestrijding van identiteitsfraude is één van de speerpunten in de fraudenota. Voorafgaand aan dit landelijke project heeft de Belastingdienst identiteitsfraude aangepakt bij loonbedrijven en uitzendbureau's in de agrarische sector in de regio Haaglanden.