Provincie Friesland

PERSBERICHT

Nummer: 003-SJT
Datum: 8 januari 2004


1,3 miljoen eur voor fietspad metslawier-engwierum (n358)

De provincie Fryslân en de gemeente Dongeradeel gaan samen aan de slag om tussen Metslawier en Engwierum een vrijliggend fietspad te realiseren. De provincie stelt hiervoor 1,1 miljoen euro beschikbaar en Dongeradeel 0,2 miljoen euro. Daarmee wordt niet alleen een voornemen uit het Provinciaal Verkeer- en VervoersPlan gerealiseerd, ook gaat een grote wens van de gemeente, omwonenden en gebruikers in vervulling: zij ervaren de huidige situatie als zeer onveilig.

De verkeersonveiligheid op de N358 - voor een groot deel een zogenaamde gebiedsontsluitingsweg B en gedeeltelijk een hoofdfietsroute - wordt vooral veroorzaakt doordat snelverkeer en (brom-)fietsverkeer niet van elkaar zijn gescheiden. Automobilisten, landbouwverkeer en (schoolgaande) fietsers maken van dezelfde weg intensief gebruik. De hoeveelheid, de samenstelling en de snelheid van het verkeer maken de weg voor met name fietsers onveilig. Door de aanleg van een vrijliggend fietspad kan aan deze onveilige situatie een eind worden gemaakt. Gemeente en bewoners zijn bij de keuze voor deze oplossing betrokken.

Het fietspad wordt aan de noordzijde van N358 gerealiseerd, tussen de aansluiting met de N361 nabij Metslawier en de aansluiting van de N358 met de Saatsenwei en de Sylsterwei ten oosten van Engwierum. Het nieuwe fietspad sluit aan op de fietsvoorzieningen in de bebouwde kommen van Ee en Engwierum, en op een stuk bestaand fietspad buiten de bebouwde kom (noordelijk) van Ee. Er wordt 5 kilometer nieuw fietspad aangelegd, het gehele fietspad wordt daarmee inclusief de al aanwezige fietspaden 7,2 kilometer lang.

In de eerste helft van dit jaar worden de plannen uitgewerkt waarna in de tweede helft van 2004 de aanleg kan beginnen.


---- --