Gemeente Roosendaal



---

Persbericht: Herijking subsidiebeleid

College wil doelgericht subsidiebeleid

Roosendaal, 7 januari 2004

Het college wil doelgerichter omgaan met het instrument subsidies. Het subsidiebeleid moet flexibeler worden en gekoppeld worden aan duidelijke, concrete doelen. Op het moment is er sprake van historisch gegroeide situaties, waarbij subsidies met een hoge mate van vanzelfsprekendheid worden toegekend. Het beschikbare budget is veelal bepalend in plaats van het beleid.

De gemeente wil dan ook bewuster gaan omgaan met de inzet van subsidiegelden. Hierbij moet worden gestreefd naar een dynamischere inzet van gemeentelijke middelen, waarbij beter ingespeeld kan worden op maatschappelijke ontwikkelingen en politieke prioriteiten. De overheid is opdrachtgever en neemt diensten (producten) af. Het bestaande subsidiemodel moet plaats maken voor een dienstenmodel. Er moet een overgang komen van instellingsgerichte subsidiering naar subsidiering van producten. Dit alles is de kern van de bestuursopdracht die door het college van B&W is vastgesteld en die moet leiden tot een nieuwe nota subsidiebeleid en een aangepaste subsidieverordening.

Zorgvuldige overgang

Met de verandering van het subsidiebeleid moet zorgvuldig worden omgegaan. Veel maatschappelijke instellingen zijn immers afhankelijk van subsidiegelden. Deze instellingen hebben mensen in dienst, die zich dagelijks inzetten om belangrijke maatschappelijke taken uit te voeren. Bij versnippering van subsidiebeleid en subsidieregels is niemand gebaat. Er moet meer samenhang worden aangebracht en een flexibel beleid ontwikkeld worden, dat kan inspelen op maatschappelijke ontwikkelingen. In plaats van vaste jaarlijkse subsidies kan het wenselijk zijn meer incidentele of projectmatige subsidiegelden te verlenen. Subsidies moeten worden gekoppeld aan duidelijke en concrete doelen. De gemeente wil meer inhoudelijke sturing gaan geven, zodat er meer inzicht komt in de effectiviteit van de subsidie-inzet.

Spelregels

Naast de roep om een inhoudelijke heroriëntatie van de subsidies klinkt de roep om de Algemene Subsidieverordening Welzijn (ASW) 1999 aan te passen op basis van gesignaleerde knelpunten, maar ook aan maatschappelijke ontwikkelingen en voortschrijdende inzichten. De inhoud van de ASW bepaalt in hoge mate de systematiek van subsidiëren en geeft daardoor ook richting aan de daarvan afgeleide specifieke subsidieregels. Ook deze afgeleide regels dienen onder de loep te worden genomen, zowel inhoudelijk als wat de juridische verankering betreft.

Tijdsplanning

De heroriëntatie op de bestaande subsidierelaties moet voor 1 januari 2005 leiden tot vaststelling door de gemeenteraad van een nota subsidiebeleid. De vertaling van het nieuwe beleid zal dan vervolgens vóór 1 mei 2005 moeten leiden tot een aangepaste algemene subsidieverordening en daaraan gekoppelde specifieke deelverordeningen en regels, inclusief overgangsregels. Naast de algemene subsidieverordening gaat het daarbij om de verordening incidentele subsidies, de beleidsregel projectsubsidies kunst en cultuur en de regeling goodwill-budget. Vervolgens zal het nieuwe beleid ingaan in 2006. De subsidieverzoeken van 2006 - in te dienen voor 1 mei 2005 - zullen worden beoordeeld op basis van het nieuwe beleid en de nieuwe subsidieregels.