Gemeente Utrecht

Mondelinge vragen van Leefbaar Utrecht inzake Veelplegers (raadsvergadering 8 januari 2004)

Dinsdagmiddag heeft de cie Bestuur en Veiligheid al kort gesproken over het zogenaamde proefballonnetje van meneer Vogelzang. Het herkenbaar maken van veelplegers door bijvoorbeeld foto's te publiceren in een wijk waar zij "werken". Conclusie afgelopen dinsdagmiddag was dat we als Raad op enig moment wel een discussie zouden hebben over dat onderwerp.

Ik wacht die discussie niet af, want in Lombok wordt er al gesproken over het aanplakken van foto's van veelplegers en/of drugsdealers. Dat zal misschien verder escaleren als Hoog Catharijne straks afgesloten wordt. Winkeliers in Hoog Catharijne hebben volgens een bericht al kooien besteld om veelplegers tijdelijk en zichtbaar op te sluiten. Radio 2 had woensdagmiddag een langlopend item over veelplegers in kooien, waarbij luisteraars konden bellen of mailen wat die opgesloten veelplegers tegen elkaar zouden zeggen, als ze erin zaten. En dat werd soms minder leuk.

Kortom, geen proefballonnetje, maar een beginnend brandje.

Kennelijk vonden meer mensen dat, want in een gezamenlijk bericht van OM, Politie, en Gemeente Utrecht werd gistermiddag al direct duidelijk gemaakt dat opsluiten in kooien niet mag.

Brandje geblust? Nee, zeker niet.
Want dhr. Vogelzang praat als korpschef over preventie op wijk- en buurtnivo, vanuit een haat- en angstgedachte. En dat is nu net de reden waarom we "last" hebben van zinloos geweld. Dat je elkaar niet respecteert, dat je dus een veelpleger zou mogen opsluiten als een beest, volgens winkeliers, en dat je zogenaamd herkende veelplegers (muts en scootertje?) dus achternagaat in je wijk. Niet omdat ze inbreken, maar omdat ze een muts en scooter hebben, en die herken je dan in het donker.

Anja Joos was een veelpleger. Anja Joos werd herkend. Anja Joos is niet meer. Dat beeld kreeg ik woensdag bij het door dhr. Vogelzang aangestoken brandje, het zogenaamde proefballonnetje van het herkenbaar maken van veelplegers via bijvoorbeeld pers, internet, of buurtkrant.

Laat ik duidelijk zijn: veelplegers zijn een erkend probleem. We willen de criminaliteit en overlast in de stad terugdringen. De vorig jaar hiervoor ingezette actie (Veilig Utrecht, dat doe je samen) richt zich op de binnenstad, Hoog Catharijne en de wijken Kanaleneiland Noord en Nieuw Hoograven. Die aanpak is ook gericht op veelplegers. Die aanpak steun ik ook. Die aanpak bestaat uit de volgende onderdelen: De gemeente richt zich op preventie en nazorg. Er komen speciale projecten om het groeiend aantal veelplegers terug te dringen. De gemeente overweegt de vestiging van een internaat in de stad, waar jongeren na hun straf hulp krijgen om op het goede pad te komen. Het OM hanteert tegen veelplegers een speciaal vervolgingsbeleid en spant zich in voor voldoende celruimte. De politie gaat jonge veelplegers aanpakken door mobieltjes af te luisteren en brengt de criminele carrières van veelplegers in kaart.

Dat brengt mij tot de volgende vragen:
Vindt u dat de gemeentelijke aanpak, gericht op preventie en nazorg, mislukt is? Of is die taak per nieuwjaarsdag overgegaan naar de politie? Als die preventietaak nog bij de gemeente ligt, hebt u dan in juni 2003 al afgesproken dat foto's van veelplegers eventueel openbaar gemaakt zouden worden in het kader van preventie? Als een "speciaal project" om het groeiend aantal veelplegers terug te dringen? Als die afspraak niet gemaakt is, bent u dan van mening dat het idee van de Korpschef, dat volgens mij gericht is op het zaaien van haat en angst, past binnen de preventietaak van de gemeente? Ondersteunt u, als burgemeester van Utrecht, de consequentie van het voorstel van de korpschef om dan in met name Nieuw-Hoograven en Kanaleneiland-Noord gericht gegevens en foto's van veelplegers bekend te maken vanuit een preventiegedachte? Of bent u het met mijn interpretatie eens dat dhr. Vogelzang blijkbaar vanuit de frustratie van zijn taakstelling nu al geen oplossingen meer ziet bij politie en OM, en daarom dus een wijk- en buurtgerichte preventie vanuit angst- en haatgevoelens voorstelt?

---- --