Algemeen Nederlands Verbond van Reisondernemingen

8-01-2004 Ga geregeld, ga gerust op reis met het ANVR Met de Vakantiebeurs voor de deur, waar vele ANVR Reisorganisatoren aanwezig zijn, en de nieuwe reisgidsen in de hand bereidt Nederland zich de komende maanden voor op zijn ontspannende of avontuurlijke reis. Meer dan 20% van de ruim 7 miljoen Nederlandse reizigers die jaarlijks hun zomer- of wintervakantie boeken bij een ANVR reisonderneming wil alle keus hebben en boekt zijn reis al in de maanden januari en februari.

In een tijd als deze, met dagelijks wereldwijde ontwikkelingen, is het als reiziger goed te weten dat zon 200 reisorganisatoren (touroperators) en ruim 2000 (zaken-)reisagenten (ca. 95% van de Nederlandse reismarkt) zijn aangesloten bij het Algemeen Nederlands Verbond van Reisondernemingen. Boeken bij en reizen met een ANVR reisonderneming biedt de reislustige Nederlander veel gemak, kennis en zekerheid. Om dit alles nog eens krachtig onder de aandacht te brengen heeft het ANVR besloten de slogan Ga geregeld, ga gerust toe te voegen aan haar logo en in haar vele uitingen.

Zo staan de rechten en plichten van zowel de reiziger, de reisagent als de reisorganisator beschreven in de ANVR Reis- en Boekingsvoorwaarden, die zijn vastgesteld in overleg met de Consumentenbond en met regelmaat worden aangepast en herzien. Ook zijn alle ANVR reisondernemingen aangesloten bij de Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR), die de reizigers onder voorwaarden bescherming biedt op het gebied van de vooruitbetaalde reisgelden, en bij de Stichting Calamiteitenfonds Reizen.

De wereldwijde mobiliteit van de mens laat zich niet meer keren: het toerisme blijft een vlucht nemen. Het ANVR speelt dan ook een actieve rol in het behoud van het milieu en geeft invulling aan een milieubeleidsplan. Het invoeren van het Product- en Milieuzorgpakket, dat nu door alle ANVR Reisorganisatoren wordt toegepast, is de nieuwste stap op weg naar verantwoord ondernemen. Zo wordt stap voor stap gewerkt om ook in de toekomst de kwaliteit van het reizen op een hoog peil te houden. Ook volgende generaties vakantiegangers kunnen dan genieten van zonovergoten heldere stranden, besneeuwde wintersportgebieden, uitgestrekte savannes en natuurparken, en imposante gebouwen en monumenten.

De reiziger kan met vragen over zijn geboekte, geplande of reeds genoten reis altijd terecht bij zijn ANVR boekingskantoor. ANVR Reisagenten beschikken namelijk over het meest actuele nieuws omtrent reizen en bestemmingen. Een reeds eerder uitgevoerd onafhankelijk onderzoek in 18 Europese landen geeft aan dat de Nederlandse reisbureaus, in vergelijking met reisagenten in andere Europese landen, het grootste vertrouwen (65% tegen 40%) genieten van de consument. Ook de website van het ANVR www.anvr.nl biedt uitkomst op vele vragen. Honderden vragen over bestemmingen, veiligheid, gezondheid, boeken en annuleren worden hier beantwoord.

Dit alles betekent dat de consument dus met alle kwaliteit en zekerheid geregeld en gerust zijn (vakantie)reis kan boeken bij een ANVR reisonderneming naar een door hem gewenste bestemming.
- Hans Wiegel nieuwe voorzitter ANVR (19-12-2003)