Gemeente Ferwerderadiel

Verslag bijeenkomst beëindigen ongezuiverde lozingen oppervlaktewater pixel pixel

Voorlichtingsavond voor huiseigenaren / bewoners in het buitengebied van Ferwerderadiel voor het beëindigen van ongezuiverde lozingen op het oppervlaktewater.

Gemeentehuis Ferwert, woensdag 26 november 20.00 uur. Aanwezig: gemeente Ferwerderadiel : - Wethouder W. Zoodsma (voorzitter)

- J. K. Tichelaar

- J. Dykstra
Wetterskip Fryslân : - E. B. van Kalsbeek


1. Opening:

Wethouder Zoodsma kan ± 90 deelnemers welkom heten. Er zijn nog ± 15 belangstellenden genoteerd voor een volgende voorlichtingsronde.
De voorzitter houdt een korte inleiding waarin een overzicht wordt gegeven van de stand van zaken omtrent de riolering in Ferwerderadiel. De gemeente heeft voldaan aan de verscherpte eisen voor de rioolstelsels. De verbeteringswerken zijn in 1999 afgerond waarmee ook de riooloverstorten voldoen aan de wettelijke normen.

De gemeente heeft ontheffing voor de aanleg van riolering in het buitengebied.

In de WVO (Wet Verontreiniging Oppervlaktewateren) is bepaald dat in het ontheffingsgebied (buitengebied) de ongezuiverde lozingen op het oppervlaktewater voor 2005 moeten worden beëindigd. De maatregelen die hiervoor nodig zijn moeten door de bewoners worden getroffen. De gemeente heeft voor lozingen op het oppervlaktewater geen taak of bevoegdheid. Wetterskip Fryslân is ten aanzien van deze lozingen het bevoegd gezag.

Deze avond heeft enkel een voorlichtend karakter en het is niet de bedoeling om in te gaan op de noodzaak of het nut van de te nemen maatregelen. De aanwezigen krijgen na de pauze de gelegenheid tot het stellen van vragen.

Na de deze inleiding wordt, als toegevoegd agendapunt, de heer Zijlstra in de gelegenheid gesteld om namens de NLTO een brief voor te lezen. Deze brief is verzonden naar gemeenten, GS, WSF en BOR-F. De te nemen maatregelen worden in deze brief aangemerkt als niet-kosteneffectief. Naast voorstellen voor een andere aanpak wordt verzocht om uitstel van de uitvoeringsdatum van 1 januari 2005
2. PowerPoint presentatie door de heer B. van Kalsbeek van Wetterskip Fryslân.

In een verhelderende presentatie van de heer van Kalsbeek worden de onderstaande onderwerpen behandeld:

* De Wet Verontreiniging Oppervlaktewater (WVO)
* Lozingsbesluit WVO huishoudelijk afvalwater
* Voorzieningen in niet kwetsbaar gebied, de verbeterde septictank en gelijkwaardige voorzieningen

* Zwart- en grijswater behandeling; handhaven bestaande septictank met voor het grijze water twee maal 1m3 tank met een beluchtingpomp in tank 1 en tank 2 is voor bezinking.
* De rol van Wetterskip Fryslân als bevoegd gezag, handhaving etc. Deze informatie ook op internet www.wetterskipfryslan.nl


3. Actie gemeente:

De voorzitter toont aansluitend via PowerPoint het voorstel van de actie van de gemeente:

* De gemeente neemt het initiatief om projectmatig de IBA klasse (I) of I+ collectief in te kopen, te plaatse en aan te sluiten.
* Inwoners kunnen vrijwillig deelnemen aan deze actie en betalen gedurende een periode van± 25 jaar een jaarlijkse bijdrage voor rente en aflossing.

* Het onderhoud van de IBA's is ten laste van de deelnemers.
* De jaarlijkse kosten worden, mede afhankelijk van het aantal deelnemers, globaal geraamd op 200,-- tot 250,--
* Bij dit initiatief zal samenwerking worden gezocht met particuliere bedrijven.


4. Pauze


5. Vragen en opmerkingen uit de zaal.

Na de pauze volgt een levendige discussie, waarvan onderstaand een samenvatting van vragen en antwoorden:

* Is het mogelijk om een bemonstering uit te voeren bij het lozingspunt en al naar gelang de vervuiling wel of geen voorziening te treffen?

Nee, te treffen voorzieningen moeten voldoen aan de WVO. Bij gewijzigde omstandigheden van bewoning en lozing van een perceel moet ook nog worden voldaan aan gestelde eisen.

* De lozingen vormen geen enkel probleem, waarom zijn dan voorzieningen nodig?

Dit soort vragen valt buiten de orde van deze avond. De WVO schrijft voor dat voorzieningen getroffen moeten worden.
* Het onderwerp IBA's buitengebied is nog volop in beweging. Zal het niet zo zijn dat de eisen binnen korte tijd weer zullen worden aangescherpt?

Op dit moment worden de voorzieningen uitgevoerd overeenkomstig de WVO. Gemeente en Wetterskip Fryslân gaan ervan uit dat na het treffen van voorzieningen deze in ieder geval toereikend zijn gedurende de afschrijvings- c.q. projecttermijn van 20 tot 25 jaar.
* Hoe urgent is de datum van 2005 en zal direct daarna worden gehandhaafd?

Nee, wanneer er voldoende actie is om zo snel mogelijk de ongezuiverde lozingen te beëindigen zal WSF niet direct handhavend optreden. Handhaving zal wel plaatsvinden wanneer bewust geen actie wordt ondernomen.

* Wordt een lozing op een droge sloot ook aangemerkt als lozing op oppervlaktewater?

Ja, via een droge sloot loopt de afvoer bij natte omstandigheden toch naar het oppervlaktewater.

* Zijn de inwoners verplicht om met de gemeentelijke actie mee te doen?

Nee, deelname is geheel vrijwillig. Bij geen deelname aan de gemeentelijke actie zullen uiteraard wel op eigen wijze voorzieningen moeten worden getroffen.

* Op mijn perceel bevindt zich een voormalige gierput met een inhoud van groter dan 6 m3 Kan ik volstaan met deze voorziening?

Dit is ter beoordeling van Wetterskip Fryslân. Hiertoe een aanvraag c.q. meldingsformulier invullen en opsturen naar Wetterskip Fryslân (formulieren zijn beschikbaar gesteld) De voorziening wordt daarna ter plaatse beoordeeld.

* Ik weet niet waar de afvoerleidingen liggen, hoe wordt daarmee omgegaan?

Bij deelname aan de actie wordt de situatie ter plaatse opgenomen. Onbekende leidingen worden zonodig tijdens de uitvoering opgezocht en aangesloten. In principe heeft de bewoner geen bemoeienis bij de aanleg en het aansluiten van de voorziening.

* Er is geen perceel gelijk (grootte, bereikbaarheid en overige omstandigheden) Ook de kosten zijn daardoor verschillend. Moet de één meer betalen dan de ander?

Nee, bij deelname aan de actie wordt voor alle deelnemers een zelfde tarief (jaarlijkse kosten) gehanteerd.

* Kan ik de voorziening in één keer betalen en is dat goedkoper?

Ja, dat is mogelijk. Bij verdere uitwerking van het actieplan zal deze mogelijkheid nader worden belicht.

* Wordt na aanleg van de voorziening rioolbelasting geheven?

Nee, dit is een projectmatige actie. Na afloop van de betalingstermijn worden verder geen kosten in rekening gebracht.
* Wordt na aanleg van de voorziening korting gegeven op de verontreinigingsheffing?

Nee, bij klasse I en I+ IBA's is dat niet het geval. Bij aanleg van IBA's klasse II of klasse III wordt de verontreinigingsheffing teruggebracht tot een aanslag voor 1 vervuilingseenheid (nu is de aanslag voor een meerpersoons huishouding berekend op 3 vervuilingseenheden)

* Wat houdt het onderhoud van de voorziening in?

Het onderhoud bestaat uit het regelmatig (gemiddeld één maal per jaar) verwijderen van de bezonken vervuiling en het onderhouden en / of noodzakelijk vervangen van luchtpompjes. Het bezinksel kan worden aangeleverd bij daarvoor nader aan te wijzen
rioolwaterzuiveringsinstallaties. Voor IBA bezitters die verontreinigingsheffing betalen worden hiervoor geen (stort)kosten in rekening gebracht.

* Kan ik mij nu al opgeven voor deelname?

Nee, dat is nog niet nodig. Na de eerste informatieronde wordt het plan nader uitgewerkt en worden de juiste kosten berekend. Daarna volgt een nieuwe informatieronde en wordt de deelname gepeild.
6. Sluiting.

De voorzitter bedank een ieder voor de medewerking, in het bijzonder de heer van Kalsbeek en deelt mee dat bij voldoende deelname in januari nog een voorlichtingsavond zal worden georganiseerd.


---