VVD



Nieuws

7 jan 2004 - Jules Maaten (VVD): "Europees plan tegen SARS Eurofractie nu nodig."

Jules Maaten heeft de Europese Commissie opgeroepen om met een crisisbeheersingsplan tegen SARS te komen

Jules Maaten: "De recente uitbraken van SARS in China en de Filipijnen maken weer duidelijk dat een Europees crisisbeheersingsplan noodzakelijk is. Passagiers uit China en de Filipijnen moeten zonodig op alle Europese luchthavens gecontroleerd worden. Het heeft bijvoorbeeld geen zin op de Nederlandse luchthavens passagiers te gaan controleren als dit op de luchthaven in Rome niet gebeurt."

Uit het antwoord van Commissaris Byrne op eerdere vragen van Maaten blijkt dat de noodzakelijke coördinatie niet binnen 24 uur kan worden opgezet. Maaten: "Het was eerder een kwestie van geluk dan van wijsheid dat de Europese Unie bij de vorige SARS-uitbraak niet getroffen is. Wat toen in Canada gebeurde had ook in Europa kunnen plaatsvinden."

In China is weer een geval van SARS ondekt. Ook op de Filipijnen wordt melding gemaakt van een waarschijnlijk geval van SARS. Het gaat om een vrouw die eerder in Hongkong verbleef. De autoriteiten op de Filipijnen hebben vervolgens 34 mensen huisarrest gegeven omdat ze in contact zijn geweest met deze vrouw.