DOXIS INFORMATIEMANAGERS

DOXIS: grootste Europese aanbesteding op archiefgebied

Provincie Zuid-Holland besteedt BOA aan
Doxis voert grootste Europese aanbesteding op archiefgebied uit

DEN HAAG 8 JANUARI 2004 - De Provincie Zuid-Holland en Doxis Informatiemanagers hebben een samenwerkingsovereenkomst getekend voor het project BOA, Bewerking en Overbrenging Archieven van de provincie Zuid-Holland. Doxis werkt in dit project - de grootste Europese aanbesteding op het gebied van archieven - samen met het Nationaal Archief, de provinciale archiefinspectie en Haeghevelde Document Services.

Het belangrijkste doel van het project is om zo'n drie kilometer archieven van de Provincie over te brengen naar het Nationaal Archief in Den Haag. Hierdoor worden de archieven voor het grote publiek toegankelijk. De archieven bevatten een overzicht van de werkzaamheden van de Provincie Zuid-Holland op uiteenlopende gebieden, zoals algemeen bestuur, openbare orde en veiligheid, ruimtelijke ordening, milieu, verkeer en vervoer, waterstaat, volksgezondheid, maatschappelijke zorg, onderwijs en cultuur en economische zaken.

Doxis zal eerst een selectie maken uit de archieven; niet alles komt in aanmerking voor 'eeuwige bewaring'. Gestart wordt met het griffiearchief, dat veel informatie bevat over de andere archieven. Doxis draagt de archieven na selectie over aan het Nationaal Archief. Om de archieven voor het grote publiek makkelijk toegankelijk te maken, wordt van elk deelarchief een uitgebreide beschrijving gemaakt. Ook worden de archieven dusdanig verpakt dat onder andere roest, schimmel, beestjes en inktvraat geen vat op de documenten krijgen.

Doxis voert de werkzaamheden uit vanuit het Nationaal Archief. Haeghevelde Document Services verzorgt de uiteindelijke verpakking van de archiefstukken. Naar verwachting zal het project zo'n vier jaar duren.

Noot aan de redactie