Nieuw-Vlaamse Alliantie


Verhofstadt wil Vlaamse economie misvormen (08/01/04)

De N-VA reageert ontgoocheld op het meerjarenprogramma van premier Verhofstadt. Volstrekt in tegenspraak met het eigen VLD-programma en de uitspraken van Bart Somers en Karel De Gucht, wil Verhofstadt de Vlamingen bevoegdheden afnemen in plaats van bij te geven. Zo wil de premier de arbeidsorganisatie terug overhevelen naar het Belgische niveau. Gereputeerde internationale instellingen als het IMF en de OESO zeggen al jaren dat de Vlamingen net méér economische bevoegdheden moeten krijgen. Ook de VLD beweert terzake pleitbezorger te zijn. Volgens de N-VA moet Karel De Gucht dus eerder Guy Verhofstadt dan Hugo Coveliers tot de orde roepen.

De N-VA hekelt ook de gebrekkige aandacht voor de KMOs en zelfstandigen. Verhofstadt wil enkel uitpakken met prestigeprojecten van buitenlandse multinationals als Ikea die onze eigen KMOs van de kaart dreigen te vegen. Deze bedrijven gebruiken ons land enkel als afzetmarkt, de producten worden in het buitenland geproduceerd en de winst wordt naar het buitenland geëxporteerd. Onze KMO"s produceren daarentegen hoofdzakelijk in eigen land én investeren de winst in eigen land.

De N-VA schuift enkele dringende, fundamentele maatregelen naar voor uit haar omvattend ondernemingsplan (www.n-va.be/ondernemingsplan) om de Vlaamse welvaart te vrijwaren:

* Vlaanderen en Wallonië moeten hun eigen economisch en tewerkstellingsbeleid kunnen voeren omdat hun economieën structureel verschillend zijn. Niet alleen de N-VA zegt dit, ook de OESO en het IMF herhalen voortdurend deze aanbeveling. Als de ene patiënt een gebroken been heeft en de andere een ontstoken appendix, kan je beide patiënten nu eenmaal niet dezelfde behandeling voorschrijven. Toch is het net dat wat de regering-Verhofstadt steevast doet.

* De Vlaamse loonkostenhandicap moet weg. Gezondheidszorg en gezinsbijslag moeten uit de loonkost. De niet-arbeidsgebonden risicos moeten gefinancierd worden met algemeen fiscale middelen.
* Het Vlaams ondernemerschap moet maximaal gestimuleerd en ondersteund worden.

* De wet op het gerechtelijk akkoord moet dringend aangepast worden.

Auteur:
Geert Bourgeois, alg. voorzitter, kamerlid
Nieuw-Vlaamse Alliantie

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts, woordvoerder
Telefoon: 02/219.49.30
Fax: 02/217.35.10
E-post: ben.weyts@n-va.be
Url: www.n-a.be