B EN W BERICHTEN 2003 - week 2 Gemeente Rotterdam

COLLEGEVERGADERINGEN VAN 30 DECEMBER en 6 JANUARI

Algemene Zaken

(06-01) Het College heeft een nieuw integraal mandaat- en volmachtbesluit en bijbehorende instructie vastgesteld. Hierin wordt geregeld wie bevoegd is om namens de gemeente bepaalde besluiten te nemen. Inhoudelijk verandert het nu geldende besluit niet. De juridische en technische wijzigingen zijn noodzakelijk om mandaten en volmachten aan te passen aan de huidige wetgeving.

(06-01) Naar aanleiding van de behandeling van het Voorstel tot wijziging van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) Rotterdam in de vergaderingen van 20 november en 4 december jl. van de commissie Bestuur en Veiligheid stelt het College enkele wijzigingen voor met betrekking tot het voorstel. Het aangepaste raadsvoorstel en het ontwerpbesluit tot wijziging van de APV zullen naar de raad worden gestuurd voor verdere behandeling.

(06-01) Het College heeft ingestemd met de reis van de wethouder Economische Infrastructuur naar Silicon Valley van zondag 11 t/m dinsdag 13 januari 2004. Hij wordt vergezeld door de directeur van het Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam. Beiden maken deel uit van een Nederlandse delegatie onder leiding van staatssecretaris voor Buitenlandse Handel Karien van Gennip. Doel van de reis is persoonlijk kennismaken, innovatieve 'know how' uitwisselen en mogelijkheden tot samenwerking onderzoeken. Het bezoek sluit aan bij de wens om de Rotterdamse kenniseconomie te versterken.

Beleid

(30-12) Het College heeft besloten geen commissarissen meer te benoemen bij Stadsherstel Historisch Rotterdam N.V., nu de gemeentelijke commissarissen zijn teruggetreden. Een functionaris van het OBR wordt benoemd tot vertegenwoordiger van de gemeente op de Algemene Vergadering van Aandeelhouders van Stadsherstel. Stadsherstel is in 1989 ontstaan door een fusie van de Stichting Herstel Delfshaven en Historisch Rotterdam N.V. en heeft als doel het verwerven, restaureren en exploiteren van historisch waardevolle gebouwen in Rotterdam. 30-12) Het College stelt de Gemeenteraad voor opnieuw een voorbereidingsbeluit te nemen voor gronden in het plangebied 'Tweede ontsluitingsweg Hoek van Holland' om, vooruitlopend op het van kracht worden van het bestemmingsplan, de aanleg van de weg mogelijk te maken.

(30-12) Het College stelt de Gemeenteraad voor een voorbereidingsbeluit te nemen voor gronden aan de Bergse Linker Rottekade 338 om de bouw van een vrijstaande woning mogelijk te maken als de benodigde vrijstelling op grond van artikel 19, lid 1 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening is verleend.

(30-12) Burgemeester en Wethouders hebben besloten de erfpachtovereenkomst van 56 woningen aan het Zuidplein te wijzigen. De nog lopende verplichting om de 56 woningen als huurwoning te moeten exploiteren wordt geschrapt, evenals het recht van eerste aankoop van de woningen door de gemeente. Het is de bedoeling de woningen te koop aan te bieden. De Stichting Philips Pensioenfonds BV, vertegenwoordigd door de Vennootschap Schootse Poort Onroerend Goed Beheer BV zal de gemeente een vergoeding betalen voor het van huur naar koop 'omzetten' van deze woningen.

(30-12) Het College heeft besloten het onteigeningsplan Lange Hilleweg Zuid (deel II) ter inzage te leggen ten behoeve van de uitvoering van het bestemmingsplan 'Lange Hilleweg en Dahliastraat'. Dit bestemmingsplan is op 3 juli 1997 door de Gemeenteraad vastgesteld om herontwikkeling van het gebied Dahliastraat en omgeving mogelijk te maken. Het project is een onderdeel van de nieuwbouwontwikkeling ten zuiden van de Lange Hilleweg (Lange Dahlia 2). Dit plan omvat 32 eengezinswoningen.

(30-12) Het College heeft besloten het onteigeningsplan Wielslag ter inzage te leggen. Wielslag maakt deel uit van het hotspotbeleid, waarin naast de fysieke aanpak, de sociale- en veiligheidsproblematiek centraal staan. Na sloop worden circa negentien appartementen, tweeënveertig 55+ appartementen, tien herenhuizen, achttien gestapelde maisonnettes en 161 parkeerplaatsen gebouwd. Alle woningen worden in de koopsector gerealiseerd. De parkeeroplossing moet op eigen terrein worden gezocht. Voor de plint wordt gedacht aan een kantoor voor zorg en/of maatschappelijk werk, een artsencentrum, een apotheek, een bank- en postkantoor en een kinderdagverblijf/peuterspeelzaal.

(30-12) In het kader van de omzettranche 2003 heeft het College besloten vijfentwintig stadsvernieuwingsprojecten om te zetten in zogenoemde 'normale grondexploitaties in uitvoering'. De kosten voor deze omzetting worden ten laste gebracht van de in 2002 gerealiseerde zogenaamde 'vrijval' van de omzettranche. Voor de omzettranche van 2004 blijft ter dekking nog E 3.1 miljoen over. In 2002 is een begin gemaakt met de afbouw van het bestaande stadsvernieuwingsprogramma, zodat het stadsvernieuwingsfonds over 1 januari 2005 definitief kan worden afgesloten. Om praktische redenen (het betreft ruim honderd projecten) is besloten om deze omzetactie in drie jaartranches uit te voeren.

(30-12)Het College heeft besloten de volgende personen te benoemen tot lid van het hoofdstembureau voor de verkiezing van de leden van de gemeenteraad: J. van der Tak (tevens plv. voorzitter), R.M. de Faria, N.J.G. Janssens en C. Meesters. Als plaatsvervangende leden zijn benoemd: M.G.T. Pastors, C.S. Post en Y.J. van Velzen- Vermeulen. Deze benoeming geldt tot 1 januari 2008.

(30-12) Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten E 100.000 bij te dragen aan de exploitatie voor 2003 van het opvanghuis Dar el Hidaya. Naast de gemeente dragen de Stadsregio en de stichting Humanitas een evenredig deel bij. Met ingang van 1 januari 2004 subsidieert de Stadsregio het opvanghuis voor Marokkaanse jongeren.

(30-12) Het College heeft besloten een tijdelijke "Rotterdamse Opplusregeling" in te voeren. De opplusregeling is bedoeld om bestaande wooncomplexen, waar relatief veel ouderen en gehandicapten wonen, toegankelijk en doorgankelijk te maken. Met deze regeling worden woningeigenaren van complexen gestimuleerd gemeenschappelijke ruimtes toegankelijker te maken. De regeling eindigt op 1 januari 2005 en gaat in na publicatie in het gemeenteblad.

(30-12) Het College legt een nieuwe Verordening toeslagen en verlagingen in het kader van de Wet werk en bijstand ter vaststelling aan de gemeenteraad voor.

(30-12) Het College stelt de gemeenteraad voor om voor het jaar 2003 een subsidie van E 2.074.765 te verlenen voor schoolbegeleiding. De subsidie wordt verdeeld over de vier in Rotterdam actieve schoolbegeleidingsdiensten op grond van de leerlingaantallen van de aangesloten scholen.

(30-12)Het College stelt voor aan de gemeenteraad om de verordening boete Wet Inburgering Nieuwkomers (WIN) vast te stellen. Volgens de wet kan aan nieuwkomers die zich niet houden aan de WIN een boete worden opgelegd. Tot nu toe ging dat volgens een landelijk geldende grondslag maar nu de Wet werk en bijstand in werking is getreden, moet die landelijke grondslag worden vervangen door een lokale verordening. Aan de hoogte van de boetes verandert niets want die blijft 20% van de bijstandsnorm gedurende een maand. Bij recidive binnen een jaar, wordt dit percentage of de duur van de boete verdubbeld

(06-01) Het College machtigt het dagelijks bestuur van de deelgemeente Delfshaven voor de inspraakprocedure over het (voorontwerp)bestemmings-plan 'Oud-Mathenesse'. De directeur dS+V wordt gemachtigd tot het voeren van overleg ex. artikel 10 van het Besluit op de Ruimtelijke Ordening. Het plangebied ligt in het westen van de deelgemeente Delfshaven en is overwegend conserverend van aard. Oud Mathenesse en het Witte Dorp worden begrensd door de Schiedamseweg, Hogebanweg, Buislaan en Tjalklaan. Vanwege een lopende onteigeningsprocedure maakt het bouwblok tussen de Italiaansestraat, Zweedsestraat, Portugesestraat en Engelsestraat geen deel uit van dit bestemmingsplan.

(06-01) Het College stelt de gemeenteraad voor een voorbereidingsbesluit te nemen voor de Kiotoweg 55 en - voorlopig - nummer 195. Dit besluit is nodig om na het verlenen van de benodigde vrijstelling op grond van artikel 19, lid 1 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening, op beide plekken de bouw van een bedrijfsverzamelgebouw mogelijk te maken.

(06-01) Het College machtigt het dagelijks bestuur van de deelgemeente Noord voor de inspraakprocedure over het (voorontwerp)bestemmingsplan 'Abraham van Stolk'. De directeur dS+V wordt gemachtigd tot het voeren van overleg ex. artikel 10 van het Besluit op de Ruimtelijke Ordening. Het plangebied wordt begrensd door de Abraham van Stolkweg, het Kleinpolderplein, het Schie-Schiekanaal en de Delfshavense Schie. Het bestemmingsplan Abraham van Stolk is consoliderend van aard; de bestaande grootschalige detailhandel is door middel van een nadere aanduiding op de plankaart aangegeven.

(06-01) De exploitant van de viswinkel Andaluce aan de 1e Middellandstraat 21b heeft een verzoek ingediend om de woning boven zijn winkel in te richten als eetgelegenheid. Tegen deze gebruikswijziging is bezwaar aangetekend. Het College heeft besloten dit bezwaar ongegrond te verklaren en heeft de directeur dS+V opdracht gegeven de procedure voort te zetten.

(06-01) Het College heeft besloten om, met toepassing van de hardheidsclausule van de Subsidieverordening Stadsvernieuwing, E 200.000 uit het budget 2002 van Hoofdstuk 4 van de Subsidieverordening Stadsvernieuwing te bestemmen voor de verbetering van de panden Nieuwe Binnenweg 38-116.

(06-01) Het College machtigt de directeur dS+V tot het verzorgen van de inspraakprocedure en tot het voeren van het overleg ex artikel 10 van het Besluit op de Ruimtelijke Ordening voor het voorontwerpbestemmingsplan 'Botlek'. Voor het Botlekgebied moet een actueel bestemmingsplan worden opgesteld, waarin de op stapel staande ontwikkelingen en ingrepen in het plangebied zoveel mogelijk en afhankelijk van de stand van de besluitvorming hierover worden mogelijk gemaakt.

(06-01) Het College heeft besloten tot afgifte van een machtiging tot het binnentreden van een illegale verblijfsinrichting aan de Schietbaanlaan. Aan een eerdere aanzegging tot ontruiming van deze woning is geen gehoor gegeven.

(06-01) Het College heeft de gemeenteraad een voordracht gedaan voor een vacature bij de commissie voor Welstand en Monumenten per 1 januari 2004.

(06-01) Door de tegenvallende economische ontwikkelingen en de daardoor minder gunstige marktomstandigheden heeft het College de plannen voor het Laurenskwartier doorgelicht. Dit leidt ertoe dat een aantal plannen wordt uitgesteld en een aantal andere niet wordt uitgevoerd. De capaciteit die hierdoor beschikbaar komt wordt ingezet om vijf grote bouwprojecten, met in totaal duizend woningen en 10.000 tot 15.000 m2 voor stedelijke en economische functies versneld uit te voeren. Het gaat hierbij om de projecten Ichtus, KPN-Botersloot, Sint-Jacobsplaats, Grote Markt en Huf. De keuze is op deze projecten gevallen, omdat ze passen in de collegedoelstelling om meer bewoners in het centrum te brengen. Bovendien is er bij deze projecten sprake van gemeentelijk grondbezit en wordt verwacht dat deze projecten een positieve uitstraling hebben. Daardoor kunnen particuliere ontwikkelaars worden bewogen elders in het Laurenskwartier te investeren.

(06-01) Het College heeft de regeling Stimulering Detailhandel 2004 vastgesteld. Deze regeling komt in de plaats van Hoofdstuk 5 van de Subsidieverordeing Stadsvernieuwing: Steun bedrijven Stadsvernieuwing (SVSB). De nieuwe regeling is een extra instrument om de detailhandel te herstructureren en de economische structuur te versterken in bepaalde door het College aangewezen gebieden. De regeling stimuleert investeringen in bedrijfspanden door ondernemers en eigenaren.

(06-01) Het College heeft enkele definities met betrekking tot motorbrand-stoffen vastgesteld. Het gaat om opslag, eigen gebruik en verkoop aan derden. De definities beogen een eenduidige uitvoering van de ontheffingsregeling voor gronden die door het Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam en het Havenbedrijf Rotterdam N.V. worden uitgegeven. Een ontheffingsvergoeding is voortaan ook van toepassing bij eigen gebruik en verkoop aan derden, indien de opslag elders plaatsvindt.

Middelen en Control

(06-01) Het College heeft de managementcontracten 2004 voor verschillende gemeentelijke diensten en instellingen vastgesteld. Het betreft (prestatie)afspraken tussen de verantwoordelijk wethouder en de volgende diensten of instellingen: Werkstad, de accountantsdienst (ADR), de brandweer, het gemeentearchief (GAR), de GGD, Dienst Marktwezen (DMW), gemeentebelastingen (GBR), het ontwikkelingsbedrijf (OBR), dS+V, RET, Bibliotheek, de theaters Luxor, Schouwburg en Zuidplein, De Doelen, musea (Maritiem Museum Rotterdam, Haven Museum Rotterdam, Wereld Museum Rotterdam en Museum Boijmans van Beuningen), het Centrum voor Beeldende Kunsten (CBK) en de dienst Burgerzaken.


---- --