Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

zittend ziekenvervoer

Motie zittend ziekenvervoer aangenomen

Vanaf 1 april 2004 vervalt de vergoeding voor het zittend ziekenvervoer. Dat is het vervoer met taxi, eigen vervoer of openbaar vervoer naar een ziekenhuis of behandelcentrum. Zoals wellicht bekend is, blijft de vergoeding voor een beperkt aantal groepen bestaan, nl. voor nierdialysepatiënten, kankerpatiënten die een chemokuur of radiotherapie krijgen, blinden en slechtzienden en rolstoelgebruikers. De zorgverzekeraar beoordeelt of iemand recht heeft op deze vergoeding.

De CG-Raad heeft ingezet op het behoud van het zittend ziekenvervoer voor een ieder die dit op zorginhoudelijke grond nodig heeft. Met enig resultaat. Op 18 december 2003 is de motie Schippers/Lambrechts aangenomen in de Tweede Kamer. De motie gaat over het instellen van een hardheidsclausule. Daardoor blijft het mogelijk voor andere chronisch zieken om gebruik te maken van dit vervoer. De behandelend arts moet dan beoordelen of er sprake is van een chronische ziekte en of de patiënt langdurig gebruik dient te maken van vervoer naar een medische instelling. Na vaststelling door de arts bepaalt de zorgverzekeraar op welk type vervoer iemand aanspraak kan maken.

Op het ministerie is men nu bezig met de hardheidsclausule, maar men kijkt ook naar andere alternatieven. Hoe de regeling eruit komt te zien is nog onduidelijk. Evenmin weten we het standpunt van minister Hoogervorst. De CG-Raad blijft de zaak dus nauwlettend volgen. Het is duidelijk dat er op 1 april een adequate regeling moet zijn om te voorkomen dat grote groepen mensen voor hoge kosten komen te staan.

(8 januari 2004)

---