Ministerie van Economische Zaken Berichtnaam: Kamervragen Van den Brink over mogelijk niet ratificeren van klimaatverdrag van Kyoto door Rusland Nummer: 437 Datum: 08-01-2004

De Minister van Economische Zaken mr. L.J. Brinkhorst heeft deze vragen als volgt beantwoord. Ministerie van Economische Zaken


1

Is het waar dat Rusland het klimaatverdrag van Kyoto niet zal ratificeren?


Antwoord


Nee. Er is nog geen duidelijkheid over ratificatie door Rusland, maar Rusland heeft het Kyoto Protocol niet verworpen.
President Poetin heeft in vele bijeenkomsten, o.a. tijdens de EU/Rusland dialoog begin dit jaar in St Petersburg, aangegeven dat Rusland zich voorbereidt op ratificatie van het Kyoto Protocol. Ik denk dat Rusland veel milieu- en economische voordelen kan behalen door het Protocol te ratificeren.


2

Hoeveel geld heeft Nederland al uitgegeven aan de aankoop van CO2 emissierechten?


Antwoord


Op dit moment is voor een bedrag van ¬ 42 miljoen aan projecten gecontracteerd. De werkelijk tot nu toe verrichte betalingen bedragen ¬ 14 miljoen.


In totaal heeft de Nederlandse overheid reeds ¬ 433 miljoen (inclusief uitvoeringskosten) beschikbaar gesteld via raamcontracten met diverse uitvoeringsorganisaties, die op hun beurt de individuele contracten voor Joint Implementation (JI) en Clean Development Mechanism (CDM) projecten sluiten. Hierbij moet worden aangetekend dat betalingsverplichtingen voor emissiereducties pas ontstaan wanneer, en nadat individuele JI en CDM projecten zijn gecontracteerd.


3

Welke consequenties heeft het niet ratificeren door Rusland van het verdrag voor de waarde van de aangekochte emissierechten?


Antwoord


Als Rusland het Kyoto Protocol niet ratificeert, treedt het Protocol niet in werking. De consequenties daarvan voor de waarde van de aangekochte emissiereducties zijn niet met zekerheid in te schatten. We gaan ervan uit dat Nederland in dat geval de reducties uit JI en CDM projecten mag meetellen in het EU emissiehandelssysteem of in een ander systeem dat in de plaats komt van het Kyoto Protocol.
Overigens worden in de te sluiten en reeds gesloten raamovereenkomsten met onder meer Multilaterale Banken zoals de Wereldbank waar mogelijk als extra veiligheid ontbindende voorwaarden opgenomen ten aanzien van de niet-inwerkingtreding van het Kyoto Protocol.


Toelichting:

Deze vragen dienen ter aanvulling op eerdere vragen terzake van het lid Duyvendak (GroenLinks), ingezonden 4 december 2003.