Gemeente Breda

Persberichten

08-01-2004

Vuurwerkverkoop in Breda ook in 2003 veilig

De gemeente Breda constateerde samen met brandweer en politie dat de vuurwerk-verkoop ook in 2003 veilig is verlopen. Eind vorig jaar is de verkoop en de opslag van vuurwerk intensief gecontroleerd. Alle 25 verkooppunten en opslagplaatsen zijn vooraf in november al bezocht om te controleren of de nodige veiligheidsvoorzieningen in orde zijn. Tijdens de verkoop, vanaf 29 december, zijn alle verkooppunten nogmaals bezocht om te controleren of men zich aan de regels hield. Dat bleek inderdaad het geval te zijn.

De controles doet de gemeente samen met de brandweer en de politie. De intensieve wijze van controleren is al meerdere jaren gebruikelijk in Breda. In de maand november werd gekeken of alle veiligheidsvoorzieningen, zoals blusvoorzieningen en vuurwerkkluizen, aanwezig waren en goed werkten. Er werden nauwelijks tekortkomingen gesignaleerd en zo die er al waren, betrof het onder meer te slap afgestelde deurdrangers en andere kleine direct te verhelpen zaken. Tijdens de verkoopperiode 29, 30 en 31 december 2003 zijn alle verkooppunten en opslagplaatsen nogmaals bezocht. Bij de bezoeken is onder meer gecontroleerd of de opgeslagen hoeveelheid niet meer is dan toegestaan, of er de toegestane soorten vuurwerk worden verhandeld en of aan alle regels wordt voldaan die gelden voor het ompakken en verkopen van vuurwerk.

Vanaf 1 maart 2004 is het nieuwe Vuurwerkbesluit van kracht. De regels voor opslag en verkoop zijn veel strenger. Alle bedrijven die vuurwerk willen verkopen moeten een nieuwe vergunning hebben. Alle bekende bedrijven zijn hiervan op de hoogte gebracht, onder meer bij de controles die hebben plaatsgevonden. Enkele bedrijven hebben inmiddels een aanvraag ingediend voor een nieuwe vergunning. Ook overwegen enkele bedrijven te stoppen met de verkoop gelet op de investeringen die zij zouden moeten plegen om te voldoen aan het nieuwe besluit.

Breda, 8 januari 2004