GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie 8 januari 2004 16:05
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Vragen over uitspraken Balkenende schietincident Irak

( 8 januari 2004)

Kamervraag
Schriftelijke vragen van het lid Vos (GroenLinks) aan de minister-president en de minister van Justitie inzake regeringsverantwoordelijkheid voor beslissingen van het Openbaar Ministerie


1. Klopt het dat u zich tijdens uw bezoek aan de in As Samawah gelegerde Nederlandse troepen heeft uitgelaten over de opsporings- en vervolgingshandelingen van functionarissen van het Openbaar Ministerie inzake een schietincident op 27 december 2003 waarbij een Nederlandse militair mogelijk betrokken was? Zo ja, klopt het dat u heeft gezegd dat de aanhouding van de betrokken Nederlandse militair 'geen besluit was van Defensie of van de politiek'? Bedoelt u daarmee te zeggen dat u als lid van de regering geen verantwoordelijkheid wenst te dragen voor beslissingen van het Openbaar Ministerie?


2. Kunt u aangeven hoe de rechtsstatelijke verhoudingen liggen tussen de Nederlandse regering en het Nederlandse Openbaar Ministerie? Vloeit uit de Wet op de rechterlijke organisatie niet voort dat u in individuele strafzaken aanwijzingen kunt geven? Vloeit daar niet noodzakelijkerwijze uit voort dat er wel degelijk en zonder uitzondering ministeriële verantwoordelijkheid bestaat voor het functioneren van het Openbaar Ministerie? Bestaat er daarmee niet een eindverantwoordelijkheid voor de minister-president voor het handelen en nalaten van het Openbaar Ministerie? Betreurt u in dit licht bezien uw uitspraken?


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -