GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie 8 januari 2004 16:07
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Uitzettingen Congo

( 8 januari 2004)

Kamervraag
Schriftelijke vragen van het lid Vos (GroenLinks) aan de minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie en de minister van Buitenlandse Zaken over uitzettingen van uitgeprocedeerden naar de Democratische Republiek Congo


1. Klopt het dat het Documentatie- en informatiecentrum inzake de Democratische Republiek Congo een groot aantal gedocumenteerde gevallen van uitzettingen naar Congo, waarbij uitgezette personen direct na aankomst in handen van de geheime dienst zijn gevallen? Op welke manier heeft u deze gevallen onderzocht?


2. Herinnert u zich uw antwoord op mijn vraag 2 (Tweede Kamer 2003-2004, 18)? Ziet u in de door Docu Congo aangeleverde casus aanleiding tot herziening van uw standpunt dat u geen aanleiding heeft om te veronderstellen dat het regelmatig voorkomt dat uitgeprocedeerde Congolese asielzoekers bij terugkeer hinder ondervinden van de Congolese autoriteiten? Ziet u voor de Nederlandse overheid geen rol weggelegd bij de monitoring van de uitgezette Congolezen?


3. Heeft u kennis genomen van het geval van mevrouw N.K. (IND nr. 0206.17.4030), waarvan de mensenrechtenorganisatie CDDH een gedocumenteerd verslag heeft gepubliceerd waaruit blijkt dat N.K. door de Congolese autoriteiten na aankomst is geslagen en na enkele dagen is opgepakt en naar een militair kamp is overgebracht?


4. Weet u zeker dat Nederland op geen enkele wijze samenwerkt met Congolese veiligheidsdiensten (bijvoorbeeld DGM)? Wat is de precieze status van wat u 'grensautoriteiten' noemt (zie antwoord 2 Tweede Kamer 2003-2004, 18)? Houdt u toezicht op het gebruik van door de Nederlandse overheid aan de Congolese overheid verstrekte gegevens? Kunt u garanderen dat het niet zal voorkomen dat uitgezette personen na aankomst in Congo gearresteerd en verhoord worden door de Congolese autoriteiten?


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -