Gemeente Almere

Voorlopig collegebesluit over invulling bezuinigingen gemeentelijke organis

Een bezuiniging van 2,0 miljoen op arbeidsplaatsen en 2,6 miljoen op overige kosten. Dat is één van de elementen uit het voorlopig collegebesluit over de invulling van bezuinigingen op de ambtelijke organisatie van Almere. Deze moet samen met een bezuiniging op het programma (activiteiten voor de stad) leiden tot een sluitende begroting 2004. Het collegebesluit is voorlopig omdat de Ondernemingsraad eerst een advies zal uitbrengen voordat in maart definitieve besluitvorming plaatsvindt.

Overige kosten
De 2,6 miljoen bezuinigingen op overige kosten zijn inmiddels ingevuld. Een belangrijke bijdrage wordt geleverd door minder intern communicatiedrukwerk te versturen, te besparen op de kosten voor huisvesting (o.a. minder energie- en schoonmaakkosten), op contracten voor ICT-licenties en de inhuur van uitzendkrachten.

Invulling arbeidsplaatsen
Voor bezuinigingen op de arbeidsplaatsen is een verdeling over diensten vastgesteld. Iedere dienst levert een bijdrage (behalve de brandweer, waar de komende jaren wordt geïnvesteerd in de kwaliteit van de dienstverlening). Bepaalde soorten functies dragen naar verhouding meer bij. Dit geldt onder meer voor de zoekrichtingen beleids- en leidinggevende functies, en functies ter ondersteuning van interne werkprocessen (financiën, P&O en communicatie). Uitgangspunt is dat de efficiëncy wordt verbeterd en dat de uitvoering van belangrijke taken voor de stad niet in gevaar komt.

Verdeling over diensten en soorten functies
Voor de bezuiniging op arbeidsplaatsen is een verdeling over diensten en soorten functies gemaakt. De verdeling over diensten is als volgt:

Concernstaf: 2,6 fte, AFB: 2,1 fte, DSC: 0,3 fte, DSA: 2,4 fte, DMO: 4,9 fte, DSO: 9,8 fte, DSB: 2,0 fte, PD: 1,1 fte en DSZ: 4,2 fte. De verschillende functiegroepen leveren daarnaast de volgende bijdrage:
Dubbelingen DSA/DSB: 3,5 fte, Vergunningen, Toezicht en Handhaving: 9,7 fte, P&O: 10,4 fte, Financiën: 7,3 fte, Communicatie: 5 fte en Planning en Control: 2 fte (niet in te vullen vacatures).

In totaal gaat het hierbij om 67,3 fte. Ongeveer de helft hiervan levert een bezuiniging op structurele uitgaven op, de andere helft van de functies wordt betaald uit opbrengsten van tarieven en de grondexploitatie.

Inkrimpen en herplaatsen
In veel gevallen kan de inkrimping van het aantal formatieplaatsen worden gerealiseerd door het niet vervullen van vacatures. Daarmee is vorig jaar al gestart binnen het programma Bedrijf op Orde. Voor interne herplaatsing van medewerkers wordt door de diensten de komende maanden een personeelsplan opgesteld.