Provincie Noord-Brabant


Brabantlaan 1
Postbus 90151
5200 MC 's-Hertogenbosch
Telefoon (073) 681 28 12
Fax (073) 614 11 15
info@brabant.nl
www.brabant.nl
Bank ING 67.45.60.043
Postbank 1070176

Persbericht                                       
                                                  

Samenwerking levert besparingen op

Provincie en gemeenten kopen samen energie en kantoormaterialen in

De provincie Noord-Brabant, een groot aantal Brabantse gemeenten, het Regionaal Milieubedrijf en het NoordBrabants Museum, gaan gezamenlijk hun energie (groene stroom) en kantoormateriaal inkopen. Zij hebben dat gedaan door middel van een Europese aanbesteding. Met deze vorm van samenwerking kunnen de organisaties de opgedane kennis delen en efficiënter te werk gaan. Tevens levert het forse besparingen op in tijd en geld. Voor de provincie betekent het een jaarlijkse besparing van bijna 100.000 euro.

Tijdens een bijeenkomst in het provinciehuis op 8 januari zijn de contracten getekend door de bedrijven Ahrend en Eneco en de deelnemende instanties. De gemeenten zie aan of contracten meedoen zijn Vught, Maasdonk, Sint Anthonis, Landerd, Boekel, Sint Oedenrode, Oss, Uden, Veghel, Sint Michielgestel, Heusden, Cuijk, Boxmeer, Grave, Haaren, Bernheze, Mill en Sint Hubert, Schijndel en Lith.

Kennis en ervaring delen
Namens de provincie die in de gezamenlijke Europese aanbesteding een voortrekkersrol heeft vervuld, tekende gedeputeerde drs. P. van Vugt. In zijn inleiding noemde hij de samenwerking een goed voorbeeld van de rol die de provincie kan betekenen in de ondersteuning van gemeenten. "We vinden het als provincie een vanzelfsprekende taak de kennis en ervaring die we hebben, te delen met anderen. Door die samenwerking kunnen we andere overheden en instellingen ondersteuning bieden. Die rol past ons". Naast het financiële voordeel zag hij ook de grote meerwaarde in de samenwerking als het gaat om zorgvuldigheid en openheid in het handelen van overheden. Hij pleitte er voor in de toekomst de huidige samenwerking, een initiatief van de gemeentesecretarissen, uit te breiden naar alle gemeenten in Brabant die hiervoor belangstelling hebben. Ook zag hij kansen om het gezamenlijk aanbesteden uit te breiden naar andere beleidsterreinen.