Vlaamse overheid

Boswachters kunnen nog steeds illegale vogelvangers verbaliseren. De bevoegdheid voor het beleid van de vogelbescherming is sinds 1 januari wel overgeheveld van de dienst Bos & Groen naar de dienst Natuur. "Wie "de baas" is doet er niet toe. In de praktijk is het alle hens aan dek tegen de illegale vogelvangst. Natuurwachters kunnen nu optreden tegen vogelvangers. Boswachters kunnen dat nog altijd," zo meldt Vlaams leefmilieuminister Ludo Sannen.

Sinds 1 januari 2004 is de bevoegdheid voor het beleid van de vogelbescherming overgeheveld van de dienst Bos & Groen naar de dienst Natuur. De Vlaamse overheid wil beide diensten binnen afzienbare tijd samenvoegen. Om dat proces te vereenvoudigen, beslisten de afdelingshoofden van beide diensten nu reeds enkele bevoegdheden over te hevelen.
"De afdelingshoofden hebben dit beslist en ik vind dit een goede beslissing. Het zorgt voor een duidelijker, beter bestuur," zo reageert milieuminister Ludo Sannen. "Maar deze overdracht van bevoegdheid verandert op het terrein niets. Meer nog: natuurwachters én boswachters kunnen nu samen de illegale vogelvangst aanpakken. Boswachters behouden, in tegenstelling tot wat her en der wordt gedacht, hun politionele bevoegdheid om op te treden tegen illegale vogelvangers."
Concludeert de minister: "Vogelbeschermers hoeven zich niet ongerust te maken. Samen met hen delen we de bezorgdheid over het respecteren van de wet op de vogelbescherming. De overheveling van bevoegdheden en de geplande samenvoeging van diensten is juist bedoeld om die naleving nog beter te organiseren. Intussen verandert er in de praktijk niets voor de boswachters. Het is niet omdat boswachters nu, wat betreft de naleving van de vogelbescherming, moeten communiceren met een "nieuwe baas" dat ze hun werk niet meer zouden mogen doen."

info : Ron Hermans, woordvoerder van
minister Sannen - tel. (02) 553 27 12
e-mail: persdienst.sannen@vlaanderen.be


---