Gemeente Zaanstad

Zaanstad akkoord met schikking UPC

donderdag 8 januari 2004

Het door Zaanstad aangespannen kort geding over de door UPC opgelegde tariefsverhoging per 1 januari 2004 is van de baan. Zaanstad en UPC hebben het geschil beslecht door middel van een schikking, waarbij het door Zaanstad beoogde resultaat is bereikt. Het schikkingsvoorstel is gelijk aan die van Amsterdam, waarbij de gemeente Amsterdam en UPC tot een schikking voor de periode tot 1 april kwamen en tevens is afgesproken dat de gemeente en UPC blijven onderhandelen tussen nu en 1 april.

UPC zal tot 1 april 2004 de tarieven niet meer verhogen dan met de gebruikelijke jaarlijkse aanpassing.

In de praktijk betekent dit dat de excessieve verhoging op grond van de door UPC doorgevoerde harmonisering van de tarieven van de baan is.

Het tarief komt daarmee met ingang van 1 januari op 9,35 incl. BTW per maand en wordt dus voorlopig verhoogd met het prijsindexcijfer en de toename in- en externe kosten. UPC wilde het tarief vaststellen op 12,11.

Op de eerstvolgende factuur( de kwartaalfactuur van het tweede kwartaal of de maandfactuur van februari) wordt het teveel betaalde bedrag in mindering gebracht. Abonnees die normaal gesproken per jaar betalen krijgen voorlopig alleen een factuur voor het eerste kwartaal, waarop al met het aangepaste tarief rekening is gehouden.

Zaanstad heeft sedert juli 1995 een overeenkomst met het kabelbedrijf UPC. In die overeenkomst is bepaald dat het basistarief gedurende een periode van tien jaar ongewijzigd blijft, behoudens bijvoorbeeld de jaarlijkse indexering en enkele andere contractueel bepaalde omstandigheden. Het College van B & W is van mening dat de overeenkomst geen ruimte biedt voor een verhoging op grond van de harmonisatie. Zaanstad houdt vast aan de overeenkomst waarmee de gemeenteraad destijds heeft ingestemd.

Zaanstad blijft in overleg en onderhandeling met het kabelbedrijf UPC om de toekomstige situatie te bespreken.