Koninklijke Nederlandse Toeristenbond ANWB

Nederlander kiest vakantie prijsbewust

Den Haag, 8 januari 2004

In 2004 zullen er naar schatting 34 miljoen korte en lange vakanties worden gehouden in binnen- en buitenland. Dat is een half miljoen minder vakanties dan vorig seizoen. De aanhoudend mindere economische situatie zorgt enerzijds voor een afwachtende houding van de consument. Anderzijds leidt het tot een scherpe prijsstelling vanuit de touroperators. De goedkope dollar leidt er mede toe dat ook verre bestemmingen aantrekkelijk worden aangeboden.

Ook dit jaar zal het grootste deel van de vakantiegangers met de auto op vakantie gaan. Het aandeel van de auto ligt op ongeveer 60% voor het buitenland en circa 90% voor de binnenlandse vakanties. De belangrijkste autobestemmingen voor het lopende jaar geven een vertrouwd beeld. Nederland blijft op de eerste plaats, gevolgd door Frankrijk, Duitsland en België.

De bond voorziet dat een aantal van de nieuwe EU lidstaten mag rekenen op een forse stijging (groter dan10%) van het aantal Nederlandse vakantiegangers. Tsjechië, Slovenië, delen van Polen en Hongarije zullen in het bijzonder gaan profiteren van de behoefte aan goedkope bestemmingen

De ANWB verwacht mede op basis van de eerste boekingen voor dit voorjaar, dat binnen Europa Turkije, Griekenland, de Spaanse eilanden, Portugal en Italië de 5 favoriete vliegvakantiebestemmingen zullen zijn. Turkije zou Spanje dit jaar wel eens voorbij kunnen streven. Griekenland en Portugal zullen extra belangstelling genieten vanwege de Olympische Spelen in Athene en de Europese kampioenschappen voetbal in Portugal.

Buiten Europa verwacht de ANWB een grotere belangstelling voor bestemmingen in Noord, Midden en Zuid Amerika, het Caribische gebied en Afrika.

Op veel kampeerterreinen in Europa maakt het "huur een tent" concept plaats voor "huur een stacaravan". In Nederland zelf blijft de kampeervakantie met eigen caravan het meest populair (60% van de kampeervakanties). In het buitenland daarentegen wint de tent het nog steeds van de caravan.