Ingezonden persbericht


P E R S M E D E D E L I N G


Brussel, 8 januari 2004

Paars niet langer bont, alleen nog blauw?
---


Volgende week plant premier Verhofstadt een extra tweedaagse ministerraad over industrie, handel en KMO's. Groen! is verheugd dat er eindelijk werk wordt gemaakt van meer werk, ten slotte heeft iedereen recht op een baan. Maar wie werk en levenskwaliteit wil combineren, komt bedrogen uit. Pas in maart komt er een extra ministerraad over Kyoto, duurzame ontwikkeling en armoede. Nochtans toonden wetenschappers van de Universiteit van Leeds deze week nog aan dat de opwarming van de aarde binnen 50 jaar 1/3 van de planten- en diersoorten het bestaan zal kosten. Tenzij we nu drastisch ingrijpen. Ook het debat over de toekomst van de sociale zekerheid en de vergrijzing is voor later. De thema's van de extra ministerraad volgende week ogen erg blauw. Rest er alleen blauw, nu paars niet meer bont wil zijn?

De voorlopig gekende voorstellen moeten grote internationale bedrijven aantrekken met fiscale gunstmaatregelen en vlottere vestigingsprocedures. Het is een oud recept. De afgelopen jaren is gebleken hoe kwetsbaar landen voor de mobiliteit van de internationale bedrijven zijn. Wie van de Belgische economie louter een internationale distributie-economie wil maken, vergroot dus onze kwetsbaarheid, nog los van de ecologische problemen en mobiliteitsdruk.

De Vlaamse groenen sluiten zich aan bij de kritieken van Unizo. Vlaanderen is bij uitstek een KMO-land. Groen! is terecht bezorgd om de levenskwaliteit van al wie werkt in buurtwinkels en kleine bedrijven. Zij vragen geen openingsuren op zondag. Dit en een soepeler regeling voor overuren leidt alleen tot tijdsdruk voor de werkenden. Verhofstadts maatregelen getuigen dus niet van een toekomstgerichte visie waarbij werken, zorg en vrije tijd in evenwicht zijn. Meer overuren betekent immers juist minder aanwervingen en leiden tot snellere burn-out en vervroegde uittreders.

Eén extra weekend ministerraad geeft de regering voor enkele (verkiezings)maanden zuurstof, maar dit betekent absoluut niet dat ons land de volgende jaren vrijer kan ademen. Groen! roept Verhofstadt dan ook op om niet alleen te mikken op snelle successen, maar om werk te maken van een economisch én ecologisch duurzaam beleid, met aandacht voor nieuwe sectoren zoals milieutechnologie. Zonder levenskwaliteit daarvan los te koppelen.

Vera Dua,
voorzitter Groen!
---


Persdienst Groen!
Sylvie Fabré, persverantwoordelijke
Sergeant De Bruynestraat 78-82, 1070 Anderlecht
tel 02 290 91 46 fax 02 290 91 47
gsm 0476 99 97 13
e-mail pers@groen.be
---


Groen! via InterNet
e-mail persdienst: pers@groen.be
Groen! homepage : http://www.groen.be/
persteksten : http://www.groen.be/pers/
Uit- of inschrijven op deze mailinglist:
ga naar http://www.groen.be/pers/
---