Ingezonden persbericht


Persinformatie


Woerden, 8 januari 2004


PERSBERICHT


Eerste Telewerker geïnstalleerd bij RIO Amsterdam:

Grotere flexibiliteit werk/privé in beeld voor taakcombineerders.


Op donderdag 8 januari 2004 heeft de officiële installatie plaatsgevonden van de eerste telewerker bij het Regionaal Indicatie Orgaan (RIO) Amsterdam "Tot en Met". Daarmee is door het Telewerkforum i.s.m. het RIO een belangrijke eerste stap gezet om de werk/privé-balans van taakcombineerders te verbeteren. Door telewerken wordt aan de indicatieadviseurs van het RIO een grotere flexibiliteit en autonomie geboden bij de indeling van hun werktijden. Maar ook zal dit naar verwachting het ziekteverzuim verminderen en de bereikbaarheid van de indicatieadviseur voor de klanten ook buiten kantooruren vergroten.

Deze en andere zaken worden in dit experiment uitvoerig onderzocht bij de indicatieadviseurs van het RIO. Het experiment, dat wordt gefinancierd vanuit ESF-gelden (SZW, Project Dagindeling), loopt tot maart 2005, waarna de resultaten en conclusies omstreeks 1 april 2005 door ons zullen worden gepubliceerd.


Om 10 uur 's ochtends werd door de directeur van het Telewerkforum, de heer Philip Todd, het startsein gegeven voor een telewerkexperiment. Dit geschiedde door middel van het inloggen van de computer op het RIO-netwerk van indicatieadviseur mevrouw Wilma Migchelbrink bij haar thuis in Amsterdam. (Digitaal fotomateriaal met hoge resolutie van deze gebeurtenis bij ons op aanvraag beschikbaar).


De Stichting Nederlands TelewerkForum houdt zich al sinds 1995 bezig met onderzoek, voorlichting en de promotie van telewerken binnen Nederland. Op basis van de opgebouwde kennis omtrent de effecten van telewerken, is één van de regelmatig gemeten effecten, dat de arbeidssatisfactie bij medewerkers stijgt op het moment dat zij de mogelijkheid tot telewerken krijgen.


Op basis van dit gegeven is de stelling gerechtvaardigd dat telewerken een significante rol kan spelen in het reduceren van werkdruk bij taakcombineerders, omdat immers meer medewerkersautonomie ontstaat op het gebied van invulling van werktijden en locatie.

Van taakcombineerders (zijn diegenen die zorgtaken hebben voor kinderen en/of ouders, familie) is bekend dat hun zorgverplichtingen niet altijd parallel lopen met hun professionele verplichtingen (denk aan schooltijden en ziekenhuisbezoektijden, etc), dat regelmatig leidt tot het ervaren van werkdruk en stress. Door het constante zoeken naar de balans tussen beide, worden oplossingen vaak gezocht in: parttime werken, ziekmelding, zorgverlof of in uiterste gevallen, vertrek bij de werkgever.

Wij zijn van mening dat telewerken een oplossing kan bieden voor dit probleem: systematisch, gestructureerd onderzoek naar de effecten van telewerken zoals in dit geval, kan maatschappelijk relevante informatie opleveren, zowel voor werkgevers als voor werknemers, waarbij een win-win situatie kan ontstaan in de arbeidsverhoudingen.

---