Federatie van Ouderverenigingen

Wet Gelijke behandeling ook voor wonen

8 januari 2004

Wet Gelijke behandeling ook voor wonen

De Wet gelijke behandeling op grond van een handicap of chronische ziekte (WGBH/CZ) gaat ook gelden voor wonen. De uitbreiding van deze wet tot wonen zal echter niet zo ver gaan dat een verhuurder verplicht wordt de woning aan te passen aan de handicap van de huurder. Voor dit soort woningaanpassingen blijft de Wet voorzieningen gehandicapten (Wvg) gelden. Dit schrijven staatssecretaris Ross-Van Dorp van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en minister Dekker van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer namens het kabinet in een brief aan de Tweede Kamer.
De WGBH/CZ is per 1 december van dit jaar in werking getreden. Het gaat hierbij om een zogenoemde aanbouwwet. In eerste instantie geldt de wet alleen voor de terreinen arbeid en beroepsonderwijs en in latere instantie voor openbaar vervoer.

Door de uitbreiding van de WGBH/CZ tot wonen kan in de toekomst een verhuurder (ook een kamerverhuurder) bijvoorbeeld niet weigeren om zijn woning te verhuren aan een gehandicapte vanwege diens handicap. Verder komt er de plicht om doeltreffende aanpassingen aan te brengen voor de persoon met een handicap.
Het uitbreidingsvoorstel wordt de komende maanden voorbereid. Naar verwachting kan deze uitbreiding van de wet op zijn vroegst in 2005 in werking treden.