Politie Drenthe


Assen 08-01-2004 - Unieke samenwerking in Noord Nederland

Recherches noordelijke regiokorpsen bundelen krachten

De korpsbeheerders, hoofdofficieren van justitie en korpschefs van de politiekorpsen Groningen, Fryslân en Drenthe hebben eind 2002 besloten dat de drie zelfstandige regionale rechercheonderdelen van de drie korpsen zullen worden samengevoegd tot één noordelijk rechercheapparaat. Tijdens een bijeenkomst in Assen werd donderdag 8 januari het feitelijke startschot gegeven aan het project Noordelijke Recherche Eenheid (NRE).

Criminaliteit en de opsporing ervan heeft altijd een lokale component. Opsporing is en blijft zodoende een belangrijke taak van de gebiedsgebonden onderdelen in de districten en basiseenheden van de drie regiokorpsen. De taken van de huidige drie divisies en dus ook van de te vormen NRE zijn vooral gericht op de ondersteuning van de werkzaamheden binnen de districten en de basiseenheden. Een verbetering van deze ondersteuning door meer expertise, minder kwetsbaarheden, meer slagkracht en flexibiliteit in inzet zal moeten gaan leiden tot 'meer en beter boeven vangen'. En dat moet de objectieve en subjectieve veiligheid in de drie regio's bevorderen.

Eindresultaat
Aan ongeveer 80 medewerkers uit de korpsen is gevraagd om advies te geven hoe de verschillende taakonderdelen het best georganiseerd kunnen worden. Hierbij wordt rekening gehouden met de nieuwste ontwikkelingen op terrein van criminaliteitsbestrijding. Ook 'best practices' uit eigen en andere regiokorpsen spelen een belangrijke rol bij de totstandkoming van de NRE. Het eindresultaat van het project zal een gezamenlijke interregionale recherche-eenheid moeten worden, die zich professioneel met de besten van het land kan meten.

Veranderingen
Door de bundeling van krachten van de drie korpsen zullen zich op termijn enkele veranderingen gaan manifesteren. Ten eerste moet door een organisatie van de recherche op grotere schaal meer mogelijkheden tot uitwisseling van expertise, informatie en menskracht ontstaan. Ook zal de slagkracht, flexibiliteit van inzet en het professionele gehalte van het werk moeten toenemen. Zo kan tijdens grootschalige recherche onderzoeken een beroep worden gedaan op specialisten uit de drie regio's. Tijdens de recente moordzaken in Emmen en Haulerwijk werden bijvoorbeeld verhoorspecialisten uit de beide andere regio's ingezet. Verder worden tot op heden sommige taken of vormen van deskundigheid nu door 'slechts' enkele medewerkers verricht. Door het samengaan van de drie rechercheonderdelen zullen de krachten bij de aanpak van bijvoorbeeld kinderporno en op het terrein van de Technische Recherche worden gebundeld. De expertise komt zodoende bij meerdere medewerkers te liggen en is de organisatie minder kwetsbaar. Tenslotte zal de NRE gaan werken met landelijke standaards en best practises. Dit betekent niet alleen een professionalisering van de organisatie, maar ook vernieuwing.


---
/////

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Paul Heidanus, afdeling Communicatie Politie Groningen op telefoonnummer 050-5874040.