Politie Noord-Holland-Noord

Hoorn en omgeving

Hoorn 08-01-2004 - 17.00 uur

Preventieadvies voor woninginbraken
Enkhuizen, donderdag 8 januari 2004
In Enkhuizen en omgeving zijn de laatste weken een aantal inbraken in woningen gepleegd waarbij de inbrekers binnen zijn gekomen door te "hengelen". Al eerder (in 2003) werd er regelmatig op deze wijze ingebroken. De politie waarschuwt voor deze manier van inbreken. Temeer omdat "hengelen" eenvoudig te voorkomen is. Bij het hengelen probeert de inbreker via een bovenlicht of een brievenbus bij het slot van de voordeur te komen. Hierbij kan hij gebruik maken van bijvoorbeeld een stuk (ijzer)draad of een plankje waarmee hij het slot open trekt of de deurklink naar beneden duwt. Hengelen kan alleen bij deuren die niet op slot zijn gedraaid. Een andere manier voor inbrekers om niet afgesloten deuren te openen is het zogenaamde "flipperen", waarbij met een dun stuk plastic de slotschoot wordt teruggeduwd. Deze manier van inbreken is ook alleen mogelijk bij niet afgesloten deuren.
De oplossing om dit te voorkomen is even voordelig als eenvoudig: draai uw deur op het nachtslot.
Natuurlijk zijn er ook andere manieren voor een inbreker om een woning binnen te komen. Hoe u zich daar het beste tegen kunt wapenen is te lezen op de website www.politiekeurmerk.nl. Op deze site staat een test waarbij u de veiligheid van uw eigen woning kunt controleren. Ook staan er adressen van aangesloten bedrijven die u een preventieadvies kunnen geven en eventueel aanpassingen aan uw woning kunnen verzorgen.

De politie kent haar pappenheimers
Aartswoud, 7 januari 2004
Toen de politie op de Schoolstraat omstreeks 16.10 uur een tractor tegenkwam, werd de bestuurder direct herkend. Van de 55 jarige man was bekend dat hij geen voertuig mocht besturen, omdat hem door de rechter de rijbevoegdheid was ontzegt. Omdat hij al vaker in zijn ontzegging een motorvoertuig bestuurde, werd de tractor inbeslaggenomen. Natuurlijk wordt er proces-verbaal opgemaakt.

Onder invloed achter het stuur
Enkhuizen, 7 januari 2004
Omstreeks 22.00 uur bleek bij een controle op de Molenweg een 35 jarige man uit Amsterdam teveel alcohol te hebben gedronken. Het blaasapparaat wees 370 ug/l aan, terwijl maximaal 220 ug/l is toegestaan. Hij kreeg een rijverbod van 3 uur en er wordt proces-verbaal opgemaakt.