Ministerie van Financiën

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der

Staten-Generaal

Binnenhof 1a

2513 AA Den Haag

Datum Uw brief Ons kenmerk (Kenmerk)

8 januari Fin 2004-00001 M 2004

Onderwerp

Kliq - verkoop Kliq Employability

Hierbij wil ik u informeren over de verkoop van Capability B.V. (voorheen Kliq Employability B.V.) door Kliq holding aan het management middels een Management Buy Out (MBO) op 24 december 2003

De Minister van Financiën,

Op 24 december 2003 zijn de onderhandelingen over de verkoop van Capability B.V. (voorheen Kliq Employability B.V.) afgerond en is het (ver)koopcontract getekend. Anticiperend op de verzelfstandiging was de naam reeds op 15 december 2003 gewijzigd in Capability B.V. De verkoop heeft plaatsgevonden middels een Management Buy Out (MBO), hetgeen betekent dat het management de aandelen heeft overgenomen van Kliq holding. De overdracht van de aandelen heeft plaatsgevonden in de eerste week van januari 2004.

De voormalige werkmaatschappij van Kliq heeft ongeveer 170 medewerkers in dienst en is gespecialiseerd in verzuim- en reïntegratiemanagement voor de private markt. De verzelfstandiging biedt het management de gelegenheid om flexibel in te kunnen spelen op de eisen van de markt maar daar ook een eigen concurrerende positie in te nemen.

Zoals ik u in mijn brief van 18 november 2003 heb meegedeeld, heeft de verkoop plaatsgevonden onder vergelijkbare condities en voorwaarden als die zouden gelden bij de (eerder geplande) verkoop aan Solvus. Er is bewust aansluiting gezocht bij deze condities en voorwaarden om de verkoop tegen een zakelijke prijs en voorwaarden te realiseren. De opbrengst van de verkoop (die ten gunste van KG Holding N.V. komt) is daardoor vergelijkbaar met de opbrengst die zou zijn gerealiseerd indien verkoop aan Solvus doorgang had gevonden. Overigens behoudt Solvus de eerder afgesproken optierechten op de aandelen van Capability B.V. Mocht het management besluiten de onderneming door te verkopen (inclusief een verkoop als gevolg van de uitoefening van de optie door Solvus), binnen een periode van 24 maanden, dan zal Kliq holding (en dus indirect de Staat) meedelen in de eventueel te realiseren meerwaarde.