Gemeente Mook & Middelaar


Persbericht d.d. 8 januari 2004

logo

Onderzoek naar wensen over wonen, welzijn en zorg van start

De gemeente Mook en Middelaar, Gennep en Bergen hebben de handen ineengeslagen om te komen tot een gemeenschappelijke visie op het gebied van wonen, welzijn en zorg voor de komende 15 jaar. Begin januari start een telefonische enquête onder de inwoners van deze drie gemeenten. De mensen die benaderd kunnen worden, hebben inmiddels een brief ontvangen over deze enquête. Het telefonisch onderzoek vindt plaats van 7 januari 2004 tot 28 januari 2004. Het onderzoeksbureau Dimensus moet 1064 enquêtes met een aantal vragen over wonen, welzijn en zorg afnemen om een verantwoord onderzoek uit te voeren. De enquête duurt ongeveer 15 minuten. De resultaten van dit telefonische onderzoek worden verwerkt in het eindrapport.

Met de uitkomsten van dit onderzoek kunnen de gemeenten in de toekomst het nieuwe woon-, zorg- en welzijnsaanbod beter afstemmen op de wensen van de bewoners. Omdat dit project tot doel heeft de voorzieningen voor de inwoners van Gennep, Bergen en Mook en Middelaar zo goed mogelijk op elkaar te kunnen afstemmen, is de naam (t)Huis in Maasduinen voor dit project gekozen. De achterliggende gedachte daarbij is, dat iedereen in de regio Maasduinen prettig kan wonen in een leefbare omgeving. Het resultaat van het onderzoek zal in de zomer van 2004 bekend zijn. Dit rapport is de basis voor het opzetten van concrete uitvoeringsprojecten in de dorpen, waarbij de maatschappelijke betrokkenheid van inwoners en organisaties een belangrijk onderdeel zal vormen.

Zorgwoningen

Uit onderzoek is gebleken dat er een enorme behoefte bestaat aan zorgwoningen in de provincie Limburg. Er zijn flinke wachtlijsten en ook voor de toekomst moet nog gerekend worden met een forse groei van de behoefte aan dergelijke zorgwoningen. De provincie Limburg wil het zelfstandig wonen van ouderen, gehandicapten en mensen met psychiatrische problemen bevorderen. Door onder meer het realiseren van zorgwoningen, moeten de wachtlijsten korter worden. De provincie heeft de gemeenten opgeroepen samen met buurgemeenten een visie uit te stippelen om dit doel te bereiken.

Tevens moet het onderzoek ook de andere woonwensen en woonbehoeften van de inwoners in beeld brengen voor de volkshuisvestingsplanning voor de komende jaren zoals de behoefte aan huurwoningen, koopwoningen en starterswoningen.

Vraaggesprekken

In juni 2003 is een startconferentie over dit project gehouden voor alle organisaties en besturen die raakvlakken hebben met wonen, welzijn en zorg. Naar aanleiding daarvan is er een projectorganisatie opgesteld met vertegenwoordigers uit de drie gemeenten en maatschappelijke organisaties. De projectgroep heeft een opdracht geformuleerd wat precies onderzocht moet worden. Bureau LaaglandAdvies uit Amersfoort is gekozen om de opdracht uit te voeren. De telefonische enquête is daar een onderdeel van en zal in februari voltooid zijn. Verder vinden er vraaggesprekken plaats met de aanbieders, zoals woonmaatschappijen, zorginstellingen, welzijnsorganisaties en huisartsen. Daarnaast zullen bestaande beleidsnotas en rapporten over dit onderwerp worden bestudeerd. In de zomer van 2004 wordt het eindrapport verwacht.
Berichttype Persberichten
Vorige pagina