Gemeente Dalfsen

08/01/2004

Inspraak levert bijgesteld plan op voor inrichten 60 kilometer gebied

Dalfsen - Reacties van bewoners en andere belanghebbenden hebben ertoe geleid dat het plan '60 km/uur zone Schaapskooiweg e.o.' op enkele onderdelen is gewijzigd. Het plan behelst de inrichting van het gebied rondom de Tolhuisweg, Schaapskooiweg en Vilstersedijk tot 60 km/uur zone. Naast het plaatsen van borden treft de gemeente Dalfsen een aantal snelheidsbeperkende maatregelen op de Tolhuisweg, de Vilstersedijk en de Langsweg. Het plan lag in augustus 2003 ter inzage.

In het oorspronkelijke plan was sprake van opheffen van de voorrangsregelingen op de kruispunten aan de Tolhuisweg. Op basis van de reacties is besloten de huidige voorrangssituatie voorlopig toch te handhaven. Dit in verband met de mogelijk onduidelijke situaties die ontstaan in relatie tot het aanliggende fietspad en het slechte zicht op de zijtakken van de Tolhuisweg. Om de voorrangssituatie op de Tolhuisweg te benadrukken worden de visuele plateaus niet uitgevoerd in geel maar zwart asfalt. Omdat dit veel wordt toegepast in de gemeente Dalfsen suggereert een geel kruisingsvlak een gelijkwaardige verkeersafwikkeling.

De geplande wegversmallingen bij de vee-oversteekplaatsen tussen de Markeweg en Venneweg en tussen de Markeweg en de Vlierhoekweg vervallen in verband met technische bezwaren. Dat geldt ook voor de wegversmalling bij het kruispunt Markeweg-Tolhuisweg. Het visuele plateau op het kruispunt met het westelijke deel van de Markeweg blijft gehandhaafd.
Voor wat betreft de waarschuwingsborden bij kruispunten waar de voorrang wordt gewijzigd is in het bijgestelde plan gekozen voor de tekst 'Let op! Verkeer van rechts heeft voorrang' in plaats van 'Let op! Situatie gewijzigd'. De busvriendelijke drempel op de Langsweg krijgt een plek tussen het zweefvliegveld en de Vilstersedijk en wordt voorzien van omleidende fietsstroken.

De gemeente Dalfsen wil na de winter starten met het herinrichten van het gebied tot 60 km/uur zone.