Waterschap Groot Salland

discussienota meten en bemonsteren

8 januari 2004

Voor het functioneren van de rwzi's van het Waterschap Groot Salland is een degelijk meet- en bemonsteringsprogramma onontbeerlijk. Het biedt inzicht in de processen voor de sturing en optimalisatie van de zuiveringen en dient voor de toetsing aan de lozingseisen en ter bepaling van de heffingskosten. Aan de andere kant dient het programma echter, met het oog op doelmatigheid en kostenbesparing, geminimaliseerd te worden.

In het jaarplan van de sector Waterketen is daarom aangegeven dat het huidige bemonsterings- en analyseprogramma doorgelicht zal worden op nut en noodzaak en dat de mogelijkheden voor on-line metingen worden beschreven.

In het onderliggende document wordt derhalve het huidige bemonsterings- en analyse-programma getoetst aan de gestelde eisen, alsook het huidige meet- en besturingssysteem. Vervolgens wordt de stand van zaken met betrekking tot de mogelijkheden van on-line meting en sturing weergegeven, waarna tot slot de conclusies en de resulterende actiepunten voor het waterschap worden gepresenteerd.