Gemeente Den Haag

januari 2004
Verbod op 'Sampling' om zwerfvuil te beperken (8 januari)

Het college van Burgemeester en Wethouders wil 'sampling' verbieden, om de hoeveelheid zwerfvuil in Den Haag te verminderen. 'Sampling' is het uitdelen van gratis producten voor handelsdoeleinden. Het opruimen van zwerfvuil kost de overheid jaarlijks veel geld. Tijdens en na reclameacties - vooral in de binnenstad en op de boulevard van Scheveningen - blijft in de regel veel zwerfvuil op straat achter. Op dit verbod gelden twee uitzonderingen: verspreiding van folders waarop de eigen mening kenbaar wordt gemaakt en sampling tijdens evenementen op het evenemententerrein.

Verbod Sampling en APV
Voorschriften in de bestaande samplingvergunningen blijken het zwerfvuil slechts in beperkte mate tegen te gaan: geregeld worden verpakkingen en flyers op straat aangetroffen, dichtbij de plaats waar het wordt uitgedeeld maar vaak ook verder weg. Om zwerfvuil door sampling te voorkomen wordt daarom voorgesteld om artikel 29 van de APV zodanig te wijzigen dat sampling wordt verboden.

Uitzonderingen
Er blijven twee uitzondering op het verbod bestaan. De verspreiding van niet-commerciële folders waarin iemand zijn mening kenbaar maakt, kan niet worden tegengegaan, omdat het in strijd is met de Grondwet (vrijheid van meningsuiting). Verder wordt in het gewijzigde voorstel een uitzondering opgenomen voor sampling tijdens evenementen op het evenemententerrein. Verbieden van sampling bij evenementen heeft in een aantal gevallen te verstrekkende financiële gevolgen voor de organisatoren van publieke evenementen. Voorwaarde daarbij is echter wel dat de vergunninghouder het evenemententerrein na afloop schoon moet opleveren.

Het verbod op sampling in heel Den Haag moet een duidelijke bijdrage leveren aan het bestrijden van zwerfvuil in Den Haag. Als de raad akkoord gaat met het collegevoorstel moet de Algemene Politie Verordening (artikel 29, lid3) worden aangepast.