Nederlandse Vereniging van journalisten

Kostencompensatie
8/1/2004 BRIEF

Aan de medewerkers bij NOS RTV

Beste collega's,

De bezuinigingswoede van de directies gaat niet voorbij aan de redacties van NOS RTV. Op zichzelf heeft de NVJ er begrip voor dat er op alle onderdelen van het omroepbedrijf wordt gekeken hoe er geld bespaard kan worden, zodat er banen behouden kunnen blijven in deze tijden van bezuinigingen. Het gaat ons inziens echter te ver om daarbij te gaan snijden in de vergoeding van reëel gemaakte beroepskosten zoals krantenabonnementen, telefoon/internetkosten en zakelijke autokilometers.

De NVJ vindt deze wijze van bezuinigingen onverteerbaar en heeft dan ook heden per brief aan de directie van de NOS kenbaar gemaakt dat de voorgestelde maatregelen op dit punt wat ons betreft onacceptabel zijn. Voorts hebben wij aandacht gevraagd voor het vergoeden van reiskosten in de uren dat Hilversum niet per openbaar vervoer bereikbaar is, bij nacht en vroege ochtenddiensten.

Indien de directie van NOS RTV bij haar standpunt blijft, kunnen wij onze leden niet anders adviseren dan niet langer gebruik te maken van privé-telefoon en auto voor zakelijk verkeer en (tweede) kranten en internet alleen nog op het werk te lezen. De NVJ zal in overleg treden met de OR en redactiecommissies van Radio1, On line en NOS Journaal om middelen te bespreken om af te dwingen dat de besluiten worden teruggedraaid/aangepast.

Omdat wij dezelfde problemen ook bij veel andere omroepen en nieuwsredacties signaleren, zullen wij hierover twee voorstellen indienen bij de komende CAO-onderhandelingen. Wij stellen voor om in de CAO vast te leggen:

a Beroepsonkostenvergoeding Een vastgestelde vergoeding, specifiek bedoeld om niet reeds door andere bedrijfsregelingen vergoede beroepskosten te financieren (abonnementen periodieken/dagbladen, kosten beroepsvereniging, vakliteratuur, isdn/internet). Vergoeding zal alleen plaatshebben indien medewerker gemaakte kosten kan aantonen.

b Autokostenregeling: De kilometervergoeding dient netto tenminste op
* 0,28 te blijven, bruto betekent dit een verhoging van de vergoeding naar * 0,35 ct per zakelijke km. Dit tarief zou ook moeten gelden voor woon/werkverkeer buiten OV-tijden.
n.b.: Bij HMG (RTL Nieuws) hebben we beide zaken al in de CAO kunnen laten opnemen.

Omdat het snijden in deze beroepskostenvergoedingen juist de journalisten bij de omroep treft, zal de NVJ er een hard punt van maken bij de komende CAO-onderhandelingen. Daarbij is het wel van belang dat wij sterk staan, ook getalsmatig. Niet alleen nu, ook in de komende jaren waarin nog veel meer bezuinigingen op jullie af zullen komen. Wordt daarom lid van de NVJ. Mail ons op omroep@nvj.nl of bel met 020-6766771. Dan profiteer je bovendien van gratis juridische bijstand, een perskaart en een abonnement op de Journalist. Het kost je wat geld maar het betaalt zich dubbel en dwars terug.

Met vriendelijke groet,

Thomas Bruning,
secretaris omroepzaken NVJ