Time : 5:21:19 PM
Date : Wednesday, January 07, 2004
Sender Name: Kabinet Dirk Van Mechelen

Planning werken 2de fase Antwerpse Leien opgestart

PERSMEDEDELING VAN DE MINISTERS

DIRK VAN MECHELEN
VLAAMS MINISTER VAN FINANCIËN EN BEGROTING, RUIMTELIJKE ORDENING, WETENSCHAPPEN EN TECHNOLOGISCHE INNOVATIE

EN

GILBERT BOSSUYT
VLAAMS MINISTER VAN MOBILITEIT, OPENBARE WERKEN EN ENERGIE

Deze middag vond er op het kabinet van minister Dirk Van Mechelen een politiek overleg plaats tussen het Vlaams Gewest en de stad Antwerpen, in casu tussen de ministers GILBERT BOSSUYT en DIRK VAN MECHELEN en burgemeester PATRICK JANSSENS en schepen LUDO VAN CAMPENHOUT.

Volgende week wordt een politiek-ambtelijke werkgroep geïnstalleerd die het hele planningsproces voor de 2de fase van de Antwerpse Leien nauwgezet zal opvolgen. Deze werkgroep is samengesteld uit vertegenwoordigers van het gewest, de stad, de administraties ruimtelijke ordening, wegen, monumenten en landschappen en de openbare vervoersmaatschappij De Lijn.

Ook de Vlaamse Bouwmeester, de heer bOb Van Reeth, zal bij deze vergaderingen nauw betrokken worden. Aan hem werd gevraagd een startnota op te maken.

Een goed overleg tussen alle betrokkenen is zeer belangrijk omdat de 2de fase in de heraanleg van de Antwerpse Leien definitief perspectief opent op het slopen van de 'ijzeren noodbrug' aan het Operagebouw en de Franklin Rooseveltplaats. Op deze plaats komt dan ruimte om een architecturaal prachtig plein van internationaal niveau te ontwikkelen. Dit plein zal dan ook de emanatie zijn van de fysische hereniging van de oude en nieuwe stadsdelen. Bij de aanleg zal bijzondere aandacht besteedt worden aan een vlotte mobiliteit binnen de stad met een prominente rol voor het openbaar vervoer.

Dat het overleg op topniveau plaatsvindt moet het welslagen en de kwaliteit van het project garanderen.

Het wordt nu al opgestart om voldoende tijd te hebben alle aspecten goed te kunnen overzien en de nodige beslissingen weloverwogen te kunnen nemen. Want het is de bedoeling om de effectieve start van de werkzaamheden begin 2006 naadloos te laten aansluiten op het einde van fase 1.

Met dit project zal de aantrekkingskracht van Antwerpen ontegensprekelijk verhoogd worden.

Persinfo:

Philippe Heyvaert, woordvoerder Vlaams minister Dirk Van Mechelen Telefoon: 02/553.64.11 GSM: 0495/23.16.90 Fax: 02/553.64.55 e-mail: persdienst.vanmechelen@vlaanderen.be

Joris Vandenbroucke, woordvoerder Vlaams minister Gilbert Bossuyt Telenfoon: 02/553.70.11 GSM: 0475/98.14.58 Fax:02/553.70.05 e-mail: persdienst.bossuyt@vlaanderen.be