Verbond van Verzekeraars

Schadebedragen AVB fors gestegen

De schadebedragen van aansprakelijkheidsverzekeringen voor bedrijven en beroepen (AVB) zijn de afgelopen jaren fors gestegen, terwijl de schadefrequentie is gedaald. Dat blijkt uit cijfers van het Centrum voor Verzekeringsstatistiek. Het gemiddelde bedrag per claim is de afgelopen jaren met meer dan 10% per jaar gestegen.

Het rendement op aansprakelijkheidsverzekeringen voor bedrijven en beroepen (AVB) is al een aantal jaren enkele procenten onder nul. De AVB is een branche waar hoge technische voorzieningen moeten worden aangehouden voor onder meer grote schaden op de langere termijn. Verzekeraars genereren rentebaten over deze voorzieningen, die het technisch resultaat sterk beïnvloeden.

Daling schadefrequentie

Met name in de bouw-, handel- en dienstverleningssector is de schadelast de laatste jaren hard gestegen, doordat de gemiddelde schadebedragen steeds hoger worden. Tegen de stijgende schadelast staat echter een dalende schadefrequentie. Het resultaat voor de AVB is in 2002 wel wat verbeterd. Oorzaken daarvoor zijn een betere kostenbeheersing door verzekeraars en een verscherpt acceptatiebeleid met hogere eigen risicos en hogere premies. De totale premiestijging bedroeg in 2002 14%. Het premie-inkomen van AVB-verzekeraars bedroeg in datzelfde jaar ongeveer 450 miljoen euro.

Resultaat vóór herverzekering als percentage van de bruto verdiende premie

Vóór rente

Na rente

1998


-24


-3

1999


-20


-1

2000


-22


-2

2001


-22


-3

2002


-16

0

Geïndexeerd verloop van het gemiddeld schadebedrag en de schadefrequentie in het eerste (schade)jaar

Verzekerd!, januari 2004