Socialistische Partij

Nútopia. Een andere kijk op dieren, natuur en milieu

SP start actie tegen de kokkelvisserij


08-01-2004 * Het MilieuAlarmteam van de SP is vandaag aanwezig bij de eerste "regiobijeenkomst maatschappelijke consultatie" in Yerseke. De SP-ers zullen de bezoekers van deze bijeenkomsten informeren over hun standpunt over de toekomst van de Kokkelvisserij. Buiten de lokaliteit krijgen de bezoekers een folder uitgereikt krijgen met onderstaande tekst.

Volledig uitkopen beste voor Wad en kokkelvisserij

Een onderzoek naar de kokkelvisserij leverde onlangs alarmerende conclusies op. Toch wil LNV-minister Veerman doorgaan met het beleid van pappen en nathouden. Volgens de SP is het nu tijd voor een echte oplossing: volledig uitkopen van de gemechaniseerde kokkelvisserij.

Mechanische kokkelvisserij leidt tot voedselschaarste, een slibarme wadbodem en massale sterfte van scholeksters, erkent het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij in de recent verschenen evaluatie van het schelpdiervisserijbeleid EVA II. Omploegen van het bodemleven verstoort het natuurlijke evenwicht in de Waddenzee, en het wegvissen van de kokkel brengt de hele voedselketen in de war. Toch komt minister Veerman niet verder dan het doen van een dringend beroep op het visserijbedrijfsleven om de duurzaamheid van de kokkelvisserij te verbeteren. Wij verwachten daar geen enkel heil van. Al jarenlang wordt er gewerkt met beleidskaders, visplannen en andere mooie voornemens. Maar tot een afdoende bescherming van de onvervangbare Waddenzee hebben ze niet geleid. Het EVA II-rapport toont aan dat de kokkelindustrie een bedreiging blijft voor de kwetsbare Waddenecologie en dat het nu tijd is voor verdergaande maatregelen.

Nederland moet de mechanische kokkelvisserij uitkopen om de Waddenzee als natuurgebied te behouden. De sector heeft bewezen dat zij niet duurzaam in een natuurgebied kan opereren en moet uit haar nood geholpen worden. Volledige uitkoop is de beste oplossing voor zowel de kokkelvisserij als de natuur.

Na de topwinsten van begin jaren '90, toen de kokkelbanken volledig werden weggevist, maakt de kokkelvisserij geen winst meer. Het aantal actieve kokkelschepen is afgenomen van 22 naar 3 en de vangst is tussen 1998 en 2002 gedaald met 85 procent. De kokkelvisserij is langzaam aan het doodbloeden. De slechte toestand van de sector gevoegd bij de schade die zij toebrengt aan de natuur, maakt uitkopen mogelijk en noodzakelijk. De SP heeft hiervoor een plan uitgewerkt dat zowel de kokkelvissers als de natuur helpt. De kern ervan is, dat de mechanische kokkelvisserij wordt uitgekocht voor ongeveer 50 miljoen euro. De actie heeft het motto "Blijf met je Knokkels van de Kokkels" mee gekregen.

zie ook Uitkoop moet einde maken aan schadelijke kokkelvisserij

zie ook Dossier Wadden