Socialistische Partij

Nútopia. Een andere kijk op dieren, natuur en milieu

Israël en de Bezette Gebieden

Dagboek van Harry van Bommel, bezoek SP-delegatie 3 tot en met 10 januari 2004 (zie persbericht)

Woensdag 7 januari 2004

Om kwart voor acht klopt Anja op mijn deur. Opschieten geblazen. Om acht uur staat Rene Aquarone, hoofd van het VN-hulpprogramma op de stoep om ons rond te leiden. In de haast snijd ik me bij het scheren en loop bij gebrek aan aluin het eerste uur met een papieren zakdoek tegen mijn gezicht.

We krijgen een bliksembezoek langs verschillende onderdelen van de VN-missie in Gaza. Er zijn 1,2 miljoen inwoners van de strook met niet minder dan 870.000 vluchtelingen. De VN zorgt voor onderwijs, gezondheidszorg, sociale dienstverlening, helpt bij de aanleg van infrastructuur en zorgt voor noodhulp. Ook Nederland betaalt daaraan mee, maar het is soms dweilen met de kraan open. Zo werd met Nederlands geld gewerkt aan de aanleg van een haven, maar werd deze al vernietigd voordat de bouw goed en wel was begonnen. "De Israëliërs hebben er met hun raketten meer geld in gestoken dan wij," grapt Rene. Cynisch maar waar. We bezoeken een voedseldistributiepunt in een vluchtelingenkamp en rijden daarna door naar een kustbeschermingsproject. De golfslag zou de weg vernielen als dit project niet door de VN ter hand genomen was. Er wordt gewerkt met lokale krachten zodat enerzijds het project Gaza leefbaar maakt en anderzijds er lokaal werkgelegenheid ontstaat.

Mesjesschool in Gaza

We rijden door naar het vluchtelingenkamp Nuseirat waar we een meisjesschool bezoeken. De school is open ondanks het feit dat het vakantie is. De leerlingen krijgen remedial teaching. Scholen draaien in Gaza gewoon door, ook tijdens aanvallen. Dat leidt soms tot vreselijke taferelen, waarbij ook slachtoffers vallen. Maar velen menen dat er geen alternatief is. Ook thuis ben je niet veilig, zo luidt de redenering. In strijd met allerlei internationale verdragen worden scholen tijdens invallen in vluchtelingenkampen ook wel gebruikt als verhoorcentra voor verdachten. Ze worden er ook wel vastgehouden. De directrice van de school probeert ons duidelijk te maken wat voor trauma's de kinderen mee naar school nemen. Toch is er op deze scholen in Gaza de minste uitval. Slechts 0,65% van de leerlingen valt uit. Het onderwijs is voor deze kinderen - ze weten dat - de laatste strohalm. Die laten ze zich niet afnemen. Naast de VN zijn er ook steunprogramma's van afzonderlijke landen. Zo heeft België op deze school voor de uniformen van de leerlingen gezorgd, inclusief de schoenen. Daarom hoeft niemand half gekleed of blootsvoets naar school te komen.

Het Nuseirat gezondheidscentrum komt dan aan de beurt. Hier geen artsen uit het buitenland, maar wel apparatuur van donorlanden. Er is vooral veel aandacht voor de gezondheid van kinderen, ook voor de geboorte al. De kindersterfte is laag door vaccinatieprogramma's die de normen van de Wereld Gezondheids Organisatie volgen. Voor volwassenen zijn vele vormen van zorg, curatief en preventief, beschikbaar. We zien een tandarts aan het werk, een fysiotherapeut en een internist. Het drukst is het echter bij de afdeling waar kinderzorg wordt geboden. Als Anja een foto wil maken van een vrouw met een chador die alleen haar ogen laat zien, doet ze haar sluier voor en heeft daarmee een volledig zwart gekleed hoofd. Ze heeft ook zwart geschoeide handen. Het is een raar gezicht zo'n levendig kind op schoot bij deze zwarte schim te zien. Bijna niet echt.

In Deir El Balah krijgen we tenslotte een herhuisvestingsproject te zien. Dit zijn mensen die door aanvallen van het Israëlische leger hun huis zijn kwijtgeraakt en nergens anders naar toe kunnen. Het zijn voor begrippen van hier fraaie woningen en daar komt ook wel een kritiek op. Gemiddeld kosten de woningen 24.000 dollar en ze zijn er in verschillende grootte. Ze worden zo gebouwd dat ze later uitgebreid kunnen worden met een kamer of zelfs met een hele etage. Zo worden families niet uiteen geslagen bij uitbreiding. De woningen worden ontworpen en gebouwd door lokaal personeel. Het materiaal komt grotendeels uit Israël. Gaat de deur van de bezette gebieden tijdelijk op slot, dan ligt de bouw ook tijdelijk stil. Omdat velen de Gazastrook niet mogen verlaten, wordt deze ook wel "de gevangenis" genoemd. Als je dan over "autonomie" begint, moet men lachen. "Autonomie is een gevangenis waar je zelf je potje mag koken," repliceert men dan. Als je hier om je heen kijkt, begrijp je precies wat daarmee wordt bedoeld.

Voor het vertrek gaan we nogmaals langs bij het NCCR waar we gisteren te gast waren. Er blijkt ook een "impotentiecentrum" te zijn. Dat vergt enige uitleg. Het is een centrum waar mensen met bijvoorbeeld een dwarslaesie worden geholpen. Kinderen krijgen is een enorm statusgevoelige gebeurtenis die zorgt dat de familielijn door blijft lopen. Geen kinderen kunnen krijgen, betekent geen huwelijk en uiteindelijk isolement. Tel daarbij op dat die dwarslaesie in veel gevallen is veroorzaakt door oorlogsgeweld en je snapt wat voor psychosociale gevolgen dat wel moet hebben. Daar doen ze hier dus iets aan, ook in de praktische zin, als u begrijpt wat ik bedoel.

De terugreis naar Jeruzalem verloopt vlotjes. Bij de grens ervaren we geen problemen en de afgesproken taxi staat op ons te wachten. Ik doe een kwartier mijn ogen dicht en word vlak voor Jeruzalem bruut gewekt door de telefoon. Het is Driek die wil weten waar we blijven. We zijn er bijna en ik vraag hem vast vervoer te regelen voor ons bezoek aan Yasser Arafat, de president van de Palestijnen. Hij gaat meteen aan de slag.

Om 7 uur zijn we welkom bij Arafat en enige opwinding maakt zich van ons allen meester. We vertrekken ruim op tijd naar Ramallah en drinken eerst nog koffie in het centrum. Vanuit het busje ben ik nog even kort live op Radio 2 in Knooppunt Kranenborg. De presentator nodigt me uit om voor het einde van het programma nog even te bellen met de uitkomsten van het gesprek. Indien dit lukt, zal ik het zeker doen, beloof ik. Dan gaan we de bewaakte poort van de compound van Arafat binnen. Onze bezoek is vooraf geregeld door onze kennissen bij NCCR uit Gaza. Anders zouden we nooit zo makkelijk binnenkomen. Arafat zit aan het hoofd van de tafel en Anja voert als eerste het woord. Dit is de derde keer dat ze Arafat ontmoet; eerder eenmaal in Gaza en eenmaal in Amsterdam. Anja herinnert Arafat daaraan en hij weet het duidelijk nog. Dan krijg ik het woord. Voordat ik de politieke kwesties aan de orde stel, overhandig ik de president een in gips gegoten Damkeitje, een onderdeel van het kunstproject Moving the World van het Amsterdamse kunstenaarsduo Scorselo & Swart. Het is het eerste Damkeitje uit een reeks die de wereld rondgaat. Het is een symbool voor culturele verscheidenheid dat tegelijkertijd een band tussen steden en mensen benadrukt. Het staat ook voor bouwen aan een andere wereld. Als er iets is wat de Palestijnen willen dan is het dat wel. Op de site www.scorselo-swart.com lees je er meer over Moving the World.

Bij Yasser Arafat
Bij Arafat in zijn hoofdkwartier in Ramallah

Arafat benadrukt het belang van de Roadmap to Peace, het vredesplan van het Kwartet waarvan ook Europese Unie en de VS deel uitmaken. Israël heeft bezwaar gemaakt tegen een aantal onderdelen van de Roadmap, maar de Palestijnen willen terecht dat het vredesplan integraal wordt uitgevoerd. Israël doet nu echter het tegendeel met de uitbreiding van de nederzettingen. Die moeten juist verdwijnen. Arafat benadrukt de belangrijke rol die de EU dit jaar kan spelen. Van de VS verwacht hij niet veel in 2004 gezien het feit dat er presidentsverkiezingen zijn. Hij wil ook graag meer waarnemers, ook uit Nederland, in de Bezette Gebieden. De aanwezigheid van waarnemers maakt dat de afspraken toch beter zullen worden nageleefd. Ik zeg toe dit punt, ook onderdeel uit de Roadmap, bij de eerste gelegenheid in de Tweede Kamer aan de orde te stellen. Arafata maakt zich tenslotte boos over de muur die verhindert dat sommigen niet eens meer naar de kerk kunnen gaan. De muur maakt terecht dezer dagen internationaal veel verontwaardiging los.

Arafat toont de gevolgen van de bouw van de Muur

Bij het vertrek wordt er net zoveel gefotografeerd als bij het begin. Als verrassing krijgen we twee uitvergrote foto's mee die een van de fotografen bij het begin van ons gesprek heeft genomen. Anja en ik zullen die op onze werkkamers in Den Haag hangen. Op weg terug naar Jeruzalem kan ik nog even verslag doen in het radioprogramma waar ik eerder al aan deelnam. "Twee voor de prijs van één" laat ik de redacteur met een lach weten. Hij is al net zo tevreden als ik met deze score. Tevreden komen we aan in het hotel. Morgen vroeg op voor een bezoek aan de muur.

Harry van Bommel
foto's Driek van Vugt

zie ook Lees ook de belevenissen van Driek

zie ook Index Dagboek

zie ook Dossier Israël