(T.A.V.: redactie)

Titel: Nieuw onderzoek naar migratie en ontwikkeling door IntEnt - VU

STICHTING INTENT
Rubriek: Binnenland
Datum en tijd: 08-01-2004 08:31

Nieuwe impuls in onderzoek naar migratie, economische ontwikkeling en integratie door samenwerking tussen IntEnt en de Vrije Universiteit (ESI-VU)

De jarenlange praktijkervaring van IntEnt op het gebied van ondernemen en investeren door migranten in ontwikkelingslanden blijkt van groot belang voor het onderzoek dat ESI-VU onlangs is gestart. Het grootschalige onderzoek richt zich op de samenhang tussen economische ontwikkeling en migratie. Het economisch gedrag van migrantengroepen wordt zowel in Nederland als in landen van migratie onderzocht. De nieuwe theoretische en methodologische inzichten uit het onderzoek betekenen een belangrijke stimulans in de ontwikkeling van de diensten van IntEnt.

De VU is reeds betrokken bij onderzoek naar het economische gedrag van de Ghanese bevolking in Nederland. Het onderzoek concentreert zich op het economische gedrag van Ghanese migranten en remigranten in Amsterdam Zuidoost en in diverse Ghanese stads- en plattelandsomgevingen.

Vanuit een politiek perspectief willen IntEnt en de VU graag een bijdrage leveren aan de discussie over de relatie tussen migratie en economische ontwikkeling. Er is vanuit de overheid momenteel geen duidelijk beleid op dit belangrijke gebied. IntEnt vindt dat dit beleid zou moeten worden ontwikkeld vanuit een Europees perspectief. Het onderzoek wil daaraan dan ook een bijdrage leveren. In juni 2004 zal een expertmeeting door IntEnt worden georganiseerd waar tevens aandacht aan het onderzoek besteedt zal worden.

IntEnt is een in Nederland gevestigde organisatie die ondernemers al ruim vijf jaar ondersteund bij het opzetten van een eigen bedrijf in het land van herkomst.
IntEnt begeleidt en adviseert haar klanten bij het opstarten van nieuwe bedrijfsinitiatieven en staat daar waar mogelijk borg voor leningen en bedrijfskredieten. IntEnt is Ghana, Turkije, Afghanistan, Marokko, Suriname en de Nederlandse Antillen en Aruba. IntEnt wordt financieel ondersteund door het Ministerie van Buitenlandse Zaken, de Europese Unie en Stichting DOEN/Nationale Postcode Loterij.