Politie Friesland

Politieberichten 7/1 (13.00 uur) t/m 8/1 (07.00 uur)

Fryslan 08-01-2004 - Voor verdere informatie kunt u tussen 07.00 uur en 15.00 uur terecht bij bureau Communicatie. tel: (058) 880 8272

Leeuwarden: aanrijding met letsel
Woensdag omstreeks 11.45 uur reed een 52-jarige automobilist uit Leeuwarden en achter hem een 74-jarige automobilist uit Leeuwarden achter elkaar op de Aldlansdyk. Bij de brug aangekomen remt de 52-jarige voor het rode stoplicht van de brug. De 74-jarige remt te laat en botst tegen zijn voorganger. Een 65-jarige inwoner van Appelscha en passagiere van de 52-jarige en de 74-jarige zijn beide per ambulance overgebracht naar MCL Zuid voor onderzoek. Letsel onbekend.

Leeuwarden: rijden onder invloed.
Woensdag omstreeks 15.15 uur werd op de Kanaalstraat een 36-jarige automobilist uit Tzum gecontroleerd. Hij had gedronken. Op het bureau blies hij 330 ug/l, goed voor een rijverbod van 2 uur. Afgehandeld via Kort-Om.

Oudehorne: aanrijding met letsel
Woensdag omstreeks 13.15 uur reed een 79-jarige automobilist uit Heerenveen over de Tjongervallei en stopte bij de kruising van deze weg met de Oldeberkoperweg. Hij meende geen verkeer te zien en reed de kruising op en zag een 45-jarige automobilist uit Oldeberkoop niet. Deze kwam uit de richting Oldeberkoop. Een passagiere van de 79-jarige is met rug- en nekletsel per ambulance overgebracht naar Tjongerschans in Heerenveen. Gegevens slachtoffer niet bekend.

Dokkum: winkeldief aangehouden.
Woensdag omstreeks 15.00 uur werd een 38-jarige inwoner va Dokkum aangehouden voor winkeldiefstal in een winkel aan de Boterstraat. Hij had een pak wasmiddel weggenomen. Afgehandeld via Kort-Om. Aangifte werd gedaan door een 25-jarige inwoonster van Dokkum.

Wolvega: radarverklikker in beslag genomen.
Woensdag omstreeks 15.00 uur werd proces-verbaal opgemaakt tegen een 54-jarige inwoner van Wolvega. Hij had achter de voorruit van zijn auto een radarverklikker zitten. De radarverklikker werd in beslag genomen.

Leeuwarden: winkeldief aangehouden
Woensdag omstreeks 15.30 uur werd in een winkel aan de Nieuwestad een 30-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden voor winkeldiefstal. Een beveiligingsbeambte hield de man aan. Hij had twee flesjes parfum weggenomen. De verdachte probeerde te ontvluchten en een kleine worsteling vond plaats in de winkel. Uiteindelijk overgebracht naar het bureau. Aangifte werd gedaan door een 40-jarige inwoner van Leeuwarden. Bij verhoor bekende de verdachte op 2 januari bij een bedrijf in het centrum van Leeuwarden een vijftien tal DVD te hebben weggenomen. Proces-verbaal zal worden opgemaakt.

Akkrum: rijden onder invloed.
Woensdag omstreeks 21.00 uur werd op de Boarnsterdyk een 45-jarige automobilist uit Terherne gecontroleerd. Hij had gedronken. Op het bureau blies hij 450 ug/l, goed voor een rijverbod van 4 uur. Afgehandeld via Kort-Om.

Heerenveen: senioren tijdelijk geëvacueerd i.v.m. verdacht pakket De politie kreeg woensdagavond rond 21.35 uur een telefonische melding van een verdacht pakket aan het Jisterplein. De melding was anoniem. Tijdens een inspectie van de locatie werd een verdacht pakket aangetroffen voor de ingang van een winkelcomplex. De directe omgeving van het Jisterplein werd afgesloten met een straal van 300 meter. Uit voorzorg werden brandweer en ambulance ingeschakeld. Na een inspectie van het team bomverkenners van politie Fryslân werd besloten de EOD in te schakelen. De EOD besloot om een appartementencomplex te laten ontruimen. Deze woningen stonden op ongeveer 150 meter afstand van het verdachte pakket.
In het complex woonden ongeveer vijfentwintig senioren. Gemeente Heerenveen coördineerde de tijdelijke evacuatie. De bewoners werden opgevangen in de nabijgelegen muziekschool de Rinkelbom. Rond 03.00 uur concludeerde de EOD dat het verdachte pakket vals was en ongevaarlijk. De senioren konden terug naar hun woningen en de afgesloten omgeving van het Jisterplein werd weer vrijgegeven. De politie stelt een onderzoek in.

Oosterwolde: inbraak bedrijf
Donderdag omstreeks 00.45 uur werd door een 78-jarige inwoner van Appelscha een verdachte auto gezien aan de achterzijde van een bedrijf aan de Ploeggang. Bij onderzoek bleek dat twee hekwerken waren losgeknipt en dat twee laadkleppen van vrachtautos open stonden. Bij een hekwerk werd een aantal sloffen sigaretten, enkele trays koffie en twee dozen sigaretten aangetroffen. Hoeveel goederen zijn weggenomen is niet bekend. De politie stelt een onderzoek in.

Leeuwarden: rijden onder invloed.
Donderdag omstreeks 02.00 uur werd op de Groeneweg een 48-jarige automobilist uit Leeuwarden gecontroleerd. Hij had gedronken. Op het bureau blies hij 705 ug/l, goed voor een rijontzegging van 8 uur. Tevens is zijn rijbewijs ingevorderd.

Drachten: rijden zonder rijbewijs.
Donderdag omstreeks 02.15 uur werd op de Leeuwerikstraat een 35-jarige automobilist uit Drachten gecontroleerd. Bij onderzoek bleek de bestuurder niet in het bezit was van een rijbewijs. Proces-verbaal wordt opgemaakt.

Sint Nicolaasga: verkeersstremming door gekantelde melkauto Vanaf 15.50 uur tot 20.00 uur was het verkeer op de N927 tussen Sint Nicolaasga en Spannenburg in beide richtingen gestremd. Oorzaak was een gekantelde aanhanger van een vrachtwagencombinatie op de Tsjukemarweg. Bestuurder was een 30-jarige inwoner van Almelo. Er raakte niemand gewond. Het verkeer uit de richting van Sint Nicolaasga werd via de naastgelegen B-weg geleid, het verkeer vanaf Spannenburg werd in richting Lemmer of Sneek geleid. De oorzaak van het ongeval is nog niet bekend.
De vrachtwagencombinatie was met melk geladen. Uit de gekantelde aanhanger stroomde ongeveer 11 ton melk weg, de resterende melk werd overgepompt in een andere melkauto. De gekantelde aanhanger werd door een takelwagen weggesleept. De provinciale milieudienst werd in verband met de weggestroomde melk ingeschakeld. Provinciale Waterstaat coördineerde de omleiding.