KONINKLIJKE GROLSCH N.V.

Grolsch boekt bijzondere bate in 2003

Koninklijke Grolsch N.V. PERSBERICHT

GROLSCH BOEKT BIJZONDERE BATE IN 2003

Koninklijke Grolsch N.V. handhaaft haar op 3 september jl. afgegeven prognose dat de netto winst over 2003 ten opzichte van 2002 enige mate zal stijgen. Daarenboven zal Grolsch ten gunste van het boekjaar 2003 een eenmalige bijzondere bate ter grootte van Euro 8 miljoen boeken. Deze bijzondere bate vloeit voort uit een geactualiseerd inzicht in de restwaarden van activa die in de oude brouwerijen buiten gebruik gesteld worden.

Vóór belastingen bedraagt de eenmalige bijzondere bate Euro 12 miljoen. De bate zal in de jaar-rekening over het boekjaar 2003 worden verwerkt in het bedrijfsresultaat. In 1997 zijn diverse materiële vaste activa in de te sluiten brouwerijen in Groenlo en Enschede-Noord afgeboekt. Naar nu is gebleken is ten aanzien van bepaalde activa de levensduur langer en/of de resterende opbrengst-waarde hoger dan toentertijd werd verondersteld. Na aftrek van belastingen correspondeert deze eenmalige bijzondere bate met een additionele bijdrage aan de netto winst ter grootte van Euro 8 miljoen.

Grolsch handhaaft haar op 3 september jl. afgegeven prognose dat de netto winst over 2003 ten opzichte van 2002 enige mate zal stijgen (2002: Euro 30,1 miljoen). De eenmalige bijzondere bate is daar niet inbegrepen en zal er derhalve toe leiden dat de uiteindelijke totale netto winst over 2003 beduidend zal stijgen.

Grolsch voorziet geen wijziging in de gebruikelijke dividend pay out van 40 tot 45% van de netto winst. Gezien het niet-operationele karakter van de bijzondere bate zal de dividenduitkering, evenals bij de bijzondere afboekingen in 1997, gebaseerd worden op de netto winst exclusief deze post.

De totale investering in de nieuwe brouwerij, en daarmee de afschrijvings-basis, zal uitkomen op circa Euro 277 miljoen. Eerder werd uitgegaan van een bedrag van Euro 250 miljoen. De stijging komt voort uit inflatie en kostenstijgingen en uit belangrijke extra investeringen waartoe recentelijk is besloten. Deze investeringen in voornamelijk afvulinstallaties bieden de mogelijkheid om flexibel in te spelen op zich aandienende verpakkingstrends. De stijging van het investeringsbedrag kan voor een substan-tieel deel gefinancierd worden uit de boven-genoemde bijzondere bate en uit beschikbare fiscale facili-teiten. Zoals reeds eerder gemeld, leidt de investering in de nieuwe brouwerij tot een stijging van de afschrijvings- en rentelasten in de komende jaren.

Koninklijke Grolsch N.V. Enschede, 8 januari 2004


---