CBS

Inflatie in december gedaald

De inflatie in Nederland is in december 2003 uitgekomen op 1,7 procent. Dit is de laagste uitkomst sinds 1998. In november was de inflatie nog 2,0 procent. De daling is vooral een gevolg van de prijsontwikkeling van voedingsmiddelen en alcoholvrije dranken en van autobrandstoffen. Dit blijkt uit het nieuwe consumentenprijsindexcijfer van het CBS. De inflatie volgens de Europees geharmoniseerde methode kwam uit op 1,6 procent. Dit is 0,5 procentpunt lager dan het gemiddelde van de Eurozone.

Prijzen in december gedaald
In december 2003 zijn de prijzen voor consumenten met gemiddeld 0,6 procent gedaald ten opzichte van november. Voedingsmiddelen en dranken werden goedkoper. Hiervan daalden verse groenten en fruit het sterkst in prijs. Prijsdalingen werden onder andere veroorzaakt door de voortgaande prijzenslag bij de supermarkten. Ook autobrandstoffen werden in december goedkoper. De prijzen van kleding en schoeisel gingen 6 procent omlaag, maar een dergelijke prijsdaling is gewoon voor de tijd van het jaar vanwege de beginnende uitverkoop.

Inflatie naar laag niveau
De prijsdaling ten opzichte van de vorige maand was in december 2003 sterker dan in december 2002. Hierdoor is de inflatie afgenomen van 2,0 procent in november naar 1,7 procent in december. Dit is het laagste niveau sinds december 1998. De afname van de inflatie is vooral toe te schrijven aan de prijsontwikkeling van voedingsmiddelen en alcoholvrije dranken. Deze waren in december iets goedkoper dan een jaar geleden. In november lagen de prijzen nog 1,4 procent hoger dan een jaar eerder. Ook de prijsontwikkeling van autobrandstoffen draagt bij aan de daling van het inflatiecijfer. Autobrandstoffen waren in december 0,7 procent goedkoper dan een jaar geleden. In november waren zij nog 2,4 procent duurder dan in november 2002.

Inflatie in 2003 laagste sinds 1998
In 2003 bedroeg de inflatie gemiddeld 2,1 procent. In het eerste kwartaal van 2003 werd nog een inflatie van 2,4 procent gemeten, maar daarna lag de inflatie tot en met november vrijwel stabiel op 2,0 à 2,1 procent. De daling van de inflatie in december is opvallend. De gemiddelde inflatie in 2003 is de laagste sinds 1998. Vooral in 2001 en 2002 waren de gemiddelde prijsstijgingen hoog met uitkomsten van respectievelijk 4,2 en 3,3 procent. De lagere gemiddelde inflatie in 2003 is vooral veroorzaakt door kleinere prijsstijgingen van voedingsmiddelen en alcoholvrije dranken, stoffering en huishoudelijke apparaten en door kleinere prijsstijgingen in de horeca. Prijzen van kleding en schoeisel gingen in 2003 gemiddeld zelfs 3 procent naar beneden, tegenover een even grote prijsstijging in 2002. Daar staat tegenover dat de tarieven van consumptiegebonden belastingen en overheidsdiensten, en de prijzen voor huisvesting, energie en vervoer in 2003 meer stegen dan in 2002.

Prijsontwikkeling duidelijk onder gemiddelde Eurozone De Nederlandse inflatie volgens de Europees geharmoniseerde norm is van november op december gedaald van 2,0 naar 1,6 procent. Eurostat, het Europese statistische bureau, raamt de inflatie in de Eurozone in december op 2,1 procent. De inflatie in Nederland is dus 0,5 procentpunt lager dan gemiddeld in de Eurozone. Van mei 2000 tot en met augustus 2003 was de inflatie in Nederland voortdurend hoger dan het gemiddelde van de Eurozone.

Technische toelichting
De inflatie in Nederland wordt gemeten als de stijging van de consumentenprijsindex ten opzichte van de overeenkomstige periode in het voorgaande jaar. De consumentenprijsindex (CPI) geeft het prijsverloop weer van een pakket goederen en diensten, zoals dit gemiddeld werd aangeschaft door huishoudens in Nederland. De gemiddelde prijsverandering heeft betrekking op het consumptiepakket van alle huishoudens. De reeks is gebaseerd op het consumptiepakket uit het jaar 2000. De gemiddelde inflatie in 2003 is berekend als de stijging van de gemiddelde consumentenprijsindex in het jaar 2003 ten opzichte van de gemiddelde consumentenprijsindex in het jaar 2002. Het CBS heeft in februari 2003 meegedeeld dat het met ingang van 2004 zal overgaan op een jaarlijkse basisverlegging van de CPI. In augustus is echter besloten de jaarlijkse basisverlegging van de CPI ten minste een jaar op te schorten. Afgeleide consumentenprijsindex
In de afgeleide consumentenprijsindices van het CBS is het effect van veranderingen in de tarieven van de productgebonden belastingen en subsidies en van de consumptiegebonden belastingen uit de prijsontwikkeling geëlimineerd. Europees geharmoniseerde consumentenprijsindex (HICP) De geharmoniseerde indices dienen speciaal voor het vergelijken van de inflatie tussen de lidstaten van de Europese Unie. De consumentenprijsindex voor de monetaire unie (EURO-12, CPIMU) geeft de gemiddelde prijsontwikkeling weer in de landen die deelnemen aan de Economische en Monetaire Unie, ofwel de Eurozone. De EU-15 geeft de gemiddelde prijsontwikkeling weer in de 15 lidstaten van de Europese Unie. De uitkomsten over december voor de afzonderlijke landen van de Europese Unie zullen op 21 januari 2004 worden gepubliceerd door Eurostat. Meer achtergrondinformatie over de consumentenprijsindex is te vinden op: http://www.cbs.nl/nl/publicaties/artikelen/macro-economie/prijzen/index.htm

PB04-002
8 januari 2004
9.30 uur
Centraal Bureau voor de Statistiek
Persbericht