Openbaar Ministerie

8 januari 2004

Politie en OM roepen winkeliers op aangifte te doen

Twee Tilburgse videotheken hebben portretten van veelplegers opgehangen in hun zaken. Het gaat om foto's die afkomstig zijn van opnames van videocamera's. Onder de foto staat de tekst 'wij mogen hier niet meer binnenkomen'. Het gaat om een aantal jongeren die in december video's en dvd's hebben gestolen bij de verhuurbedrijven. Politie en Justitie in Tilburg hebben er begrip voor dat winkeliers zoeken naar wegen om het aantal diefstallen in hun zaken terug te dringen. Een woordvoerder van de politie zegt: Wij kunnen ook begrijpen dat winkeliers elkaar waarschuwen voor dieven en dat ze dan foto's uitwisselen en die ter waarschuwing aan de medewerkers tonen. We betreuren het dat de videotheekhouder geen aangifte heeft gedaan. Hierdoor hebben politie en justitie de winkeldieven niet kunnen opsporen en strafrechtelijk vervolgen.
We keuren het af als foto's van mogelijke dieven in de publieke ruimten worden opgehangen. Er is immers geen reden om het publiek te waarschuwen. Er is geen sprake van gewelddadigheid of dreiging naar het publiek. Zo wordt het meer een vorm van eigen richting. Politiemensen gaan naar de betrokken winkels toe en zullen de situatie vastleggen en bij de videotheekhouders aandringen op het doen van aangifte bij winkeldiefstal. De foto's zijn dan goed bruikbaar bij het onderzoek. Ook is dan vast te stellen of de diefstallen gepleegd worden door recidivisten.
Er is op dit moment geen sprake van dat politie of justitie opdracht geven de fotos te verwijderen. De personen die zijn afgebeeld op de foto's kunnen bij de politie aangifte doen van smaad. Ook zijn er civiele mogelijkheden voor de geportretteerde. Als er aangifte wordt gedaan, zal de politie met justitie overleg plegen over het verdere traject.