Gemeente Amsterdam

Start experiment extra parkeervergunningen voor onderwijs- en zorgsector
Stadsdelen Zeeburg, Westerpark en ZuiderAmstel kunnen per direct starten
7 januari 2004 - Lisa Neves Gonçalves
Het college van B&W is akkoord met de verzoeken van de stadsdelen Zeeburg, Westerpark en ZuiderAmstel tot experimenten met parkeren. De experimenten houden in dat deze stadsdelen, wat de centrale stad betreft, per direct meer parkeervergunningen kunnen verstrekken aan onderwijzend personeel in het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs dan nu mogelijk is. De wethouders Mark van der Horst (Verkeer) en Rob Oudkerk (Onderwijs) hebben hierover in oktober 2003 afspraken gemaakt.
De stadsdelen kunnen zo maximaal twee maal zoveel vergunningen verlenen dan nu op grond van de Parkeerverordening mogelijk is. Bovendien gaat het stadsdeel Westerpark ook extra parkeervergunningen verstrekken aan werknemers in zorginstellingen. Met deze maatregelen wil de gemeente het werken in het onderwijs en bij zorginstellingen in Amsterdam aantrekkelijker maken. "Met de extra vergunningen willen we een bijdrage leveren aan het verminderen van het tekort aan personeel in de zorg en het onderwijs", aldus Van der Horst. Met de experimenten wordt vooruitgelopen op de 'Menukaart Parkeerregelingen'. In dit nieuwe parkeerbeleid geeft wethouder Van der Horst meer ruimte aan stadsdelen om extra parkeervergunningen te kunnen afgeven voor werknemers in de zorg, bij de politie en in het onderwijs. Daarbij komt dat stadsdelen in de toekomst meer bevoegdheden en verantwoordelijkheden krijgen, maar ook meer flexibiliteit. Van der Horst: "De stadsdelen krijgen van mij de mogelijkheid om het parkeerbeleid beter af te stemmen op de behoeften en wensen van de bewoners en van de onderwijs- en zorginstellingen in hun wijk."
De leden van de raadscommissie worden schriftelijk over het collegebesluit geïnformeerd.
De inspraaktermijn van de Menukaart Parkeerregelingen is net afgerond en de definitieve Menukaart Parkeerregelingen wordt nog dit jaar door de gemeenteraad vastgesteld.

© Gemeente Amsterdam