Gemeente Amsterdam

Raad van toezicht Stedelijk Museum compleet
7 januari 2004 - Johanneke Helmers
De gemeente Amsterdam heeft alle leden benoemd van de voorlopige raad van toezicht van het Stedelijk Museum. In de acht leden tellende raad zitten onder anderen kunstenaar Jan Dibbets, Vrij Nederland-redacteur Yoeri Albrecht en Els van der Plas, directeur van het Prins Claus Fonds.

Stedelijk Museum

In oktober vorig jaar is ABN Amro-topman Rijkman Groenink benoemd tot voorzitter. De raad moet de huidige directie bijstaan bij het verzelfstandigen van het museum en bij het bepalen van een nieuwe directiestructuur. Zodra de verzelfstandiging een feit is, zal de raad het stichtingsbestuur van het museum vormen en zijn definitieve samenstelling krijgen.

Een van de eerste taken van de raad is het benoemen van de bestuursleden van een afzonderlijke stichting die de verwerving van sponsorgelden ter hand gaat nemen. Het Stedelijk heeft nog extra geld nodig voor een ingrijpende verbouwing en uitbreiding van het museum voor moderne kunst.

Geld

Voor de vernieuwing, die 90 miljoen euro gaat kosten, is nog ongeveer 33 miljoen euro nodig. De gemeente Amsterdam wil daaraan 10 miljoen bijdragen onder de voorwaarde dat het Stedelijk erin slaagt voor het zomerreces andere financierders te vind. Het Rijk hoest 5 miljoen euro op en de Joop van den Ende Foundation heeft circa 3 tot 4 miljoen euro toegezegd. Eerder had de gemeente al 57,6 miljoen euro vrijgemaakt voor de verbouwingsoperatie.

© Gemeente Amsterdam