Ingezonden persbericht

Aangiften van boekhoudfraude bij de vier grote gemeenten

AMSTERDAM, 20040108 -- Niet alleen bij bijvoorbeeld Ahold is er sprake van boekhoudfraude, maar ook bij veel gemeenten. Bij veel gemeenten worden vooral grote bedragen aan ontvangsten verzwegen. Maar ook uitgaven. Hierdoor worden gemeenteraadsleden en inwoners misleid. Deze boekhoudfraude heeft intussen een geweldige omvang aangenomen. De fraude is ontdekt door registeraccountant drs L.W. Verhoef uit Wijk bij Duurstede. De registeraccountant heeft alle gemeenteraden geïnformeerd, maar geen enkel gemeenteraadslid wil er zijn vingers aan branden. Daarom heeft de registeraccountant aangifte bij Justitie gedaan. Hij heeft deze week zijn aangiften aangevuld met zijn recente ontdekkingen over de toename van de boekhoudfraude in 2002.


De fraude is bij Amsterdam vanaf 1998 opgelopen tot ruim 2 miljard euro, ruim het dubbele van de boekhoudfraude bij Ahold. Bij Rotterdam gaat het inmiddels om ruim 400 miljoen euro. Ook bij Den Haag gaat het intussen al om ruim 400 miljoen euro. Bij Utrecht gaat het om circa 160 miljoen euro.
Door deze boekhoudfraude worden bijvoorbeeld moeilijke discussies over de noodzaak van de verhogingen van de onroerendezaakbelasting voorkomen of over de beschikbaarheid van geld voor door de oppositie gewenste projecten, maar ook over begrotingsoverschrijdingen.
Mede omdat ook de pers niet of nauwelijks aandacht aan deze enorme misstand schenkt, kon en kan de boekhoudfraude gewoon door blijven gaan.



Ingezonden persbericht