Socialistische Partij

Nieuwe instelling moet onafhankelijkheid wetenschappelijk onderzoek garanderen


08-01-2004 * De SP vraagt het kabinet een instelling op te richten die de onafhankelijkheid van wetenschappelijk onderzoek moet garanderen. Wetenschappers zouden daar oneigenlijke beïnvloeding en schending van ethische codes kunnen melden. Aanleiding is de toenemende druk op onderzoekers om voor opdrachtgevers welgevallige resultaten te produceren.

In een uitzending van Netwerk deden wetenschappers uit de doeken hoe zij onder druk worden gezet door opdrachtgevers uit politiek en bedrijfsleven om welgevallige resultaten te produceren. Volgens de SP-Kamerleden Kant en Vergeer is onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek een grote maatschappelijke goed dat juridische bescherming moet genieten. Zij vragen aan het kabinet om een onafhankelijke organisatie of instelling in het leven te roepen waar wetenschappers anoniem melding kunnen maken van schending van het voorzorgsprincipe, of ethisch wetenschappelijke codes en dreigende benadeling van de volksgezondheid of milieu.

Oneigenlijke beïnvloeding van wetenschappelijk onderzoek is een grensoverschrijdend probleem. Daarom stellen de SP-Kamerleden voor dat de bewindsvoeders zich ook internationaal sterk maken voor een conventie, onder auspiciën van de ILO (International Labour Organisation), dat bescherming biedt aan wetenschappers en ingenieurs indien zij ageren tegen producten die schadelijk zijn voor de volksgezondheid en/of het milieu.

Om de invloed van het bedrijfsleven op wetenschappelijk onderzoek te beperken, pleit de SP voor forse overheidsinvesteringen in onderzoek. "Bij onderzoek geldt nog altijd: wie betaalt, bepaalt. Daarom moeten wetenschappers alle ruimte krijgen om kritisch en onafhankelijk onderzoek te doen" aldus Vergeer.