Universiteit van Utrecht

Persbericht van de Universiteit Utrecht
Faculteit Biologie / Prince Bernhard Centre for International Nature Conservation

22 december 2003

Gericht oplossingen aanbieden op kleine schaal
De wetenschap achter duurzame ontwikkeling

Hoe kan de wetenschap op een praktische manier bijdragen aan natuurbescherming en duurzame ontwikkeling? Deze vraag staat centraal in het nieuwe boek van prof. Jeffrey Sayer, bijzonder hoogleraar bij het Utrechtse Prince Bernhard Centre for International Nature Conservation, en dr Bruce Campbell van het internationale bosonderzoeksinstituut CIFOR. Volgens de auteurs moeten de bedreigingen van het milieu door globalisering op lokaal niveau worden aangepakt. Het centrum organiseert naar aanleiding van het verschijnen van het boek op 9 januari 2004 een seminar in Utrecht.

De problemen van armoede en duurzame ontwikkeling hangen nauw met elkaar samen. Sayer en Campbell bieden met hun boek praktische handreikingen aan mensen die natuurbeschermingsprogramma's ontwerpen en managen. De geïntegreerde aanpak die beide auteurs voorstaan moet tegemoet komen aan de belangen van alle betrokken partijen. Een dergelijke geïntegreerde aanpak vereist een belangrijke input van de wetenschap, maar wel anders dan in de afgelopen decennia gemeengoed was. Grootschalige algemene en uniforme oplossingen voor het beheer van natuurlijke hulpbronnen en de landbouw hebben niet goed gewerkt, stellen de auteurs. Duurzame ontwikkeling is gebaat bij een wetenschap die juist op kleine schaal gerichte oplossingen aandraagt voor specifieke, lokale problemen. Dat kan door een betere afstemming van onderzoek, maar vereist ook een meer participatieve houding van onderzoekers, en een luisterend oor voor de specifieke problemen. Het belang van kennis en wetenschap voor duurzame ontwikkeling blijft hetzelfde, maar de aanpak moet anders, concluderen de auteurs.

Jeffrey Sayer
Prof. Jeffrey Sayer bekleedt sinds 1993 de Prins Bernhardleerstoel voor internationale natuurbescherming, onderdeel van het gelijknamige centrum aan de faculteit Biologie. Daarnaast werkt hij op het internationale hoofdkantoor van het Wereldnatuurfonds en was voorheen directeur van het internationale bosonderzoekscentrum CIFOR in Indonesië. Jeffrey Sayer heeft een lange staat van dienst als wetenschapper en onderzoeksmanager op het gebied van internationale natuurbescherming, met name gerelateerd aan tropische bossen. Hij werkte eerder bij onder andere IUCN - The World Conservation Union en de Wereldbank.

Seminar
Tijdens het seminar 'The science of sustainable development' - Utrecht, 9 januari 2004 - wordt de inhoud van het boek besproken door beleidsmakers, wetenschappers en natuurbeschermers. Naast Jeffrey Sayer zijn onder andere aanwezig Ton van der Zon van het Ministerie van Buitenlandse zaken en Jeroen Ex van WNF Nederland. Op de site van het Prince Bernhard Centre ( www.bio.uu.nl/pbc ) vindt u meer informatie over dit seminar. Journalisten zijn van harte welkom; aanmelden graag vooraf bij onderstaande voorlichter.

Prince Bernhard Centre
Het Prince Bernhard Centre for International Nature Conservation is onderdeel van de faculteit Biologie van de Universiteit Utrecht. Het centrum bundelt onderwijs en onderzoek op het gebied van internationale natuurbescherming en duurzaam gebruik van natuurlijke hulpbronnen. Zie www.bio.uu.nl/pbc voor meer informatie.

Meer informatie
'The Science of Sustainable Development. Local Livelihoods and the Global Environment' van Jeffrey Sayer en Bruce Campbell is verschenen bij Cambridge University Press (ISBN 0 521 53456 9).

Voorlichter Roy Meijer (030) 253 3705, r.meijer@csc.uu.nl