Ingezonden persbericht


EIM Persberichten
09 Jan 2004

Dit is een persbericht van onderzoeksbureau EIM.


Beperkt herstel afzet MKB in 2004


De afzet in het midden- en kleinbedrijf (MKB) stijgt dit jaar met 1,25%, terwijl deze vorig jaar nog daalde met 1,75%. De verwachte stijging wordt in sterke mate gedragen door groei van de Nederlandse export, nu de wereldeconomie in de tweede helft van 2003 is aangetrokken. Ook het MKB profiteert daarvan. De aantrekkende export brengt met zich mee dat de groei van de intermediaire afzet bij het MKB zich gunstiger ontwikkelt dan vorig jaar. De consumptieve afzet en de investeringsafzet bij het MKB blijven vrijwel gelijk. Dit zijn enkele bevindingen in de publicatie Kleinschalig Ondernemen van onderzoeksbureau EIM.


Minder banen in het MKB

Nadat er in 2003 al bijna 75.000 banen verloren gingen in het MKB, neemt dit jaar de werkgelegenheid opnieuw af met bijna 30.000 banen. De afzetgroei in 2004 is onvoldoende om de werkgelegenheid in dit deel van het bedrijfsleven te handhaven, mede doordat de arbeidsproductiviteitsgroei verder toeneemt. Verwacht wordt dat in de huidige fase van de conjunctuur het aantal starters niet sterk zal oplopen. Daardoor worden er in 2004 ook minder nieuwe banen in het MKB gecreëerd.


Afzetgroei in MKB-sectoren verschilt sterk

Omdat de afzetgroei sterk gerelateerd is aan de ontwikkeling van de export en minder aan de ontwikkelingen op de binnenlandse markt, is de afzetgroei in exportgeoriënteerde bedrijfstakken van het MKB aanmerkelijk hoger dan in sectoren die meer gericht zijn op de binnenlandse markt. Met afzetstijgingen van circa 2,5% behoort het MKB in de industrie en de groothandel tot de sterkst groeiende sectoren dit jaar. Bij de autosector, de detailhandel en de horeca worden dit jaar nog afzetdalingen voorzien. In de bouwnijverheid, de transport- en communicatiesector en de dienstverlening wordt een afzetgroei voorzien van 0,75 à 1,25%.


Winstherstel in 2004

De arbeidsproductiviteit stijgt dit jaar meer dan in 2003. Dat heeft een gunstig effect op de winst. De lage dollarkoers heeft bovendien een gunstig effect op de verbruikskosten in diverse MKB-sectoren. Mede daardoor neemt de winst in het MKB dit jaar met 3,5% toe. Dit is een aanmerkelijke verbetering ten opzichte van de ontwikkeling in het vorig jaar, toen de winst in het MKB met 1% afnam.


Informatie

Meer informatie vindt u in de nieuwste on line-editie van Kleinschalig Ondernemen op de Kennissite MKB-en-Ondernemerschap. U kunt daar ook de kerngegevens van het MKB voor 2003 en 2004 vinden. Voor een toelichting kunt u op de dag dat dit persbericht wordt gepubliceerd terecht bij Klaas Bangma, via telefoonnummer 06 55 82 24 70.


Ga voor meer informatie over MKB en ondernemerschap naar: www.eim.nl/mkb-en-ondernemerschap.

Voor meer informatie over EIM: eim.nl.


© 1999 - 2003 | EIM