SOTHEBY'S
Press Release

Tentoonstelling bij Sotheby's
Bernard Bergman
UNFOLDED
9 t/m 16 januari 2004

Van vrijdag 9 januari t/m vrijdag 16 januari 2004 vindt bij Sotheby's Amsterdam, De Boelelaan 30, de tentoonstelling: "Bernard Bergman, UNFOLDED" plaats. Getoond worden circa 60 schilderijen van de Belgische kunstenaar Bernard Bergman, in formaat varierend van monumentaal tot minuscuul. De tentoonstelling is gratis toegankelijk en dagelijks - ook gedurende het weekeinde - geopend van 10.00 uur tot 17.00 uur.

De Belgische zakenman en kunstenaar Bernard Bergman (Antwerpen, 1937) heeft zich in de afgelopen 40 jaar op talloze creatieve terreinen onderscheiden. Aanvankelijk lag zijn belangstelling bij de haute coiffure, maar vervolgens vergden textiel, de fabricage hiervan en modeontwerpen zijn volledige aandacht. Het beroemde textielhuis Esders werd door Bernard Bergman overgenomen en ontwerpen van zijn hand betraden de catwalk.

Wanneer men iets nodig heeft, kan men het in een winkel gaan kopen óf men kan het zélf ontwerpen en vervaardigen.... Bernard Bergman heeft zich dit laatste uitgangspunt eigen gemaakt en gedemonstreerd dat creativiteit geen begrenzing kent. Hij ontwierp meubelen, o.a. een verchroomde buis-ligstoel, smeedijzeren meubelen en hekwerken. Ook ontwierp Bergman tapijten voor Maxime´s met de voor het vermaarde restaurant kenmerkende Art Nouveau ornamenten. De edelsmid vervaardigde naar zijn ontwerp een gouden collier met briljanten voor het huwelijk van zijn dochter Isabelle. Bernard was actief als binnenhuis architect, filmproducent en uiteindelijk in het zakelijk leven als onroerend goed handelaar.

Dat Bernard Bergman ook decennia lang zich aan schilderkunst wijdde, bleef uit het zicht; deze scheppingsdrang hield hij voor zich. Voor het eerst zijn nu zijn schilderijen in het openbaar te zien. Een opwindend moment voor de kunstenaar, voor zijn naasten en dierbaren én voor iedereen die het komt zien. De titel "UNFOLDED" geeft twee aspecten van het werk weer. In de eerste plaats duidt het op de uiteindelijke ontplooiing van de kunstenaar die nu ook zijn doeken bloot stelt aan het kritische oog van de toeschouwers. In de tweede plaats relateert de titel aan de voorstelling van de doeken. Bernard lijkt in zijn werk de illusie te scheppen dat een dun vlies of membraam, na eerst gevouwen geweest te zijn, ontvouwd is. Door het ragdunne gaas straalt soms licht, bij andere werken lijkt er onder het dundoek een object te liggen. Deze unieke fijnschilderkunst heeft een magisch effect op de toeschouwer. De vraag dringt zich op hoe het technisch mogelijk is deze fijnheid te illusioneren en tegelijkertijd is er de betovering van de verborgen wereld van Bernard Bergman. Wat gaat er achter het membraam schuil? Ieder kan op de werken zijn eigen fantasie laten vieren en van de betovering van vorm en kleur genieten. Naast werken van gebruikelijke afmeting zijn er op de tentoonstelling ook monumentale werken en werken in miniatuur te zien.

Tentoonstelling: Bernard Bergman "Unfolded"
Open: vrijdag 9 januari t/m vrijdag 16 januari 2004, dagelijks van 10 tot 17 uur
Toegang is vrij. Bij de tentoonstelling verschijnt een full colour catalogus
Sotheby's, De Boelelaan 30, 1083 HJ Amsterdam, +31 20 550 2200