Ingezonden persbericht


6 januari 2003


Langs de grote weg
't Barre Land speelt Tsjechov in het Groninger Museum


In het kader van de tentoonstelling Het Russische Landschap in het Groninger Museum speelt toneelgezelschap 't Barre Land op vrijdag 9, zaterdag 10 en zondag 11 januari Langs de grote weg van Anton Tsjechov. De voorstelling begint direct na sluitingstijd van het museum om 17.00 uur.

Langs de grote weg
'Geen huwelijk zonder stank, geen kroeg zonder drank'. Onheilspellend en smerig oordeelde de Russische censor en wilde het stuk niet vrijgeven voor opvoering. In Tsjechovs eerste stuk (1884) broeit van alles. In een herberg trachten zwervers en pelgrims met drank de eenzaamheid van de nacht te verjagen. De tragische liefdesgeschiedenis van een aan lager wal geraakte landeigenaar brengt de gemoederen in beweging en de situatie loopt volledig uit de hand.
Langs de grote weg is een hoogtepunt uit het repertoire van 't Barre Land. De voorstelling ging in première op het Holland Festival 1998 en werd o.a. gespeeld in Adelaide, Australië en in combinatie met Tsjechovs De Bruiloft in een stal op Terschelling (Oerol 2002). In 2003 zond de VPRO een televisieversie van Langs de grote weg uit.

Tsjechov en Levitan
Voor de voorstelling kan de tentoonstelling van Russische landschapsschilderkunst aan het eind van de negentiende eeuw worden bezocht. Speciale aandacht verdienen de landschappen van Isaak Levitan, een goede vriend van Tsjechov. Zijn lyrische schilderijen inspireerden de landschapsbeschrijvingen van de schrijver.

Het Russische Landschap
In het Groninger Museum is van 14 december 2003 t/m 18 april 2004 de tentoonstelling Het Russische Landschap te zien. Met deze tentoonstelling vervolgt het Groninger Museum zijn ontdekkingstocht van Russische kunst uit de negentiende eeuw. De tentoonstelling toont belangrijke werken van Ivan Sjisjkin, Isaak Levitan en Archip Koeïndzji.

Speeldata: vrijdag 9 januari, 17.00 - 18.00 uur

zaterdag 10 januari, 17.00 - 18.00 uur

zondag 11 januari, 17.00 - 18.00 uur.
Locatie: Coop Himelb(l)au paviljoen, Groninger Museum

Kaarten: E 12,50, studenten E 10,- (inclusief toegang museum, te bezoeken voor de voorstelling)
Kaartverkoop: aan de infobalie in de entreehal van het Groninger Museum. Info: tel. 050-3666555, van maandag t/m vrijdag tijdens kantooruren. Telefonisch reserveren niet mogelijk.
Meer informatie: www.groninger-museum.nl, www.barreland.nl

Noot aan de redactie:
Informatie: Josee Selbach, Nienke Scheeper, e-mail jselbach@groninger-museum.nl, nscheeper@groninger-museum.nl, tel. 050-3666555
Openingstijden: di. t/m zo. en op feestdagen van 10.00 - 17.00 uur.

---- --