Universiteit Maastricht

8 Januari 2004

Viering 28ste Dies Natalis UM
Rector Kruseman draagt rectoraat over aan Mols

De Universiteit Maastricht (UM) viert a.s. vrijdag 9 januari haar 28ste Dies Natalis in de St. Janskerk in Maastricht. Tijdens de academische zitting zal Prof.dr. A.C. Nieuwenhuijzen Kruseman het rectoraat overdragen aan Prof.mr. G.P.M.F. Mols.

Prof. Gerard Mols, hoogleraar strafrecht en strafprocesrecht en voormalig decaan van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid, is sinds de oprichting van de UM in 1976 de negende rector die deze functie bekleedt. Prof. Arie Kruseman was de afgelopen zes jaar rector. Hij neemt zijn oude beroep op van hoogleraar interne geneeskunde en endocrinologie bij de Faculteit der Geneeskunde van de UM en het academisch ziekenhuis Maastricht (azM).

Aftredend rector Kruseman staat in zijn rede, getiteld "Inzicht en Tijd", stil bij de noodzaak tot de innovatie van het universitaire onderwijs en onderzoek. Die moet zijn gericht op multi- en interdisciplinariteit, met een grotere inbreng vanuit maatschappelijke geledingen en met meer ruimte voor eigen verantwoordelijkheid en zelfwerkzaamheid. Dat vergt tevens een aanpassing van de universitaire structuur. Kruseman pleit er voor om over de wenselijkheid hiervan het debat te gaan voeren. Besturen is immers bovenal op tijd inzien dat de tijd rijp is voor vernieuwing en verandering.

In zijn rede, getiteld "Universiteit, mulitiversiteit of innoversiteit?", gaat Mols in op de taak en positie van de universiteit in het licht van de internationalisering, europeanisering, innovatie en verdergaande commercialisering. Voorkomen moet worden dat de universiteit en de kennis die daar van oudsher wordt verworven alleen de economische vooruitgang dienen. Dat besef dient tot uitdrukking te komen in de strategie en de prioriteiten van de universiteit. Kernbegrippen zijn daarbij voor Mols innovatie van het onderwijs naar inhoud en vorm, interdisciplinariteit in onderwijs en onderzoek in het algemeen en in master-opleidingen in het bijzonder, alsmede het vasthouden aan traditionele academische normen en waarden waaronder de academische vrijheid.

Aansluitend aan de beide redes zal namens de Stichting Edmond Hustinx de Peter Debyeprijs worden uitgereikt aan dr. Allan Bradley van het Wellcome Trust Sanger Institute, Cambridge, Verenigd Koninkrijk. Tevens zullen namens de Stichting Wetenschapsbeoefening de studentprijzen voor de beste scripties door studenten van de UM worden uitgereikt.

Noot voor de pers:
De traditionele stoet van hoogleraren vertrekt om 15.15 uur vanaf de Minderbroedersberg naar de St. Janskerk. Meer informatie geeft Marcel Schrijnemaekers, via 043-3882671 en 06-21275612. De integrale teksten van de Diesredes van de heren Nieuwenhuijzen Kruseman en Mols zullen na afloop van de Dies op de website van de UM te vinden zijn. De persberichten van de UM staan ook op internet www.unimaas.nl