Ministerie van Defensie


---


---

foto: Husnu Kocabas, bokser en wachtmeester (AVDKM)

Bokser Kocabas in leer bij Salas

8-1-2004 12:09:00

Bokser Husnu Kocabas, wachtmeester bij de Koninklijke Marechaussee, reist morgen (vrijdag 9 januari) af naar Thailand voor een trainingsstage ter voorbereiding op de Europese Kampioenschappen in Kroatie.Tijdens het EK kan Kocabas een startbewijs voor de Olympische Spelen verdienen. De zevenvoudig Nederlands kampioen in het lichtgewicht meldt zich in Thailand bij de Cubaanse coach Ismael Salas voor een intensieve trainingsperiode van drie weken.

Ismael Salas was de laatste jaren werkzaam in Thailand, maar zal aansluitend aan dit trainingskamp met wachtmeester Husnu Kocabas en zijn persoonlijke coach Hennie Mandemaker naar Nederland komen om de verdere voorbereiding van Kocabas op de Olympische Spelen van Athene te begeleiden.

Kocabas (24) bereikte vorig jaar op het WK de kwartfinale, wat hem de NOC*NSF A-status opleverde. Zijn trainer Hennie Mandemaker, de Nederlandse Boksbond en het NOC*NSF hebben zich sindsdien gezamenlijk ingespannen om Ismael Salas naar Nederland te halen. Als alle formaliteiten op tijd rondkomen, lijkt dat nu vanaf 1 februari te gaan lukken.

Europese boksers kunnen op drie momenten een Olympisch startbewijs verdienen. De eerse gelegenheid doet zich voor bij de Europese Kampioenschappen in de Kroatische stad Pula, die van 19 februari tot 1 maart plaatsvinden. Een podiumplaats in Pula (beste vier) levert een ticket voor Athene op. In april zijn nog twee Olympische kwalificatietoernooien gepland in Plovdiv en Bakoe. Daar geven alleen finaleplaatsen recht op Olympisch boksen. Husnu Kocabas, als wachtmeester sportinstructeur werkzaam in Vught bij het Opleidingscentrum van de Koninklijke Marechaussee, wil de eerste gelegenheid in Kroatie aangrijpen om Olympische deelname veilig te stellen. Bokstrainer Ismael Salas speelt voor hem daarin een hoofdrol.